Gliwicki Targ na Zielonym w Hali Modeli GZUT w każdą sobotę odwiedzają licznie zarówno miłośnicy naturalnej, lokalnej żywności, jak i poszukiwacze wyjątkowych, czasem egzotycznych smaków. 

Ponad czterdziestu wystawców, z których większość to równocześnie producenci, oferuje tutaj doskonałej jakości produkty, opatrzone ekologicznym certyfikatem lub produkowane w sposób tradycyjny. Ich cenę, na pewno wyższą, niż w sieciowych dyskontach, klientom rekompensuje smak, świadomość dobrego składu, pozbawionego konserwantów, sztucznych barwników i ulepszaczy, wiedza o tym, skąd pochodzą i bezpośredni kontakt z ich wytwórcami. Niemałe znaczenie ma również wyjątkowość samego miejsca - ponad stuletniej, zabytkowej Hali Modeli, należącej do Gliwickich Zakładów Urządzeń Technicznych.

W grudniu, oprócz przedświątecznych zakupów organizatorzy zaplanowali liczne dodatkowe atrakcje: warsztaty rękodzieła oraz charytatywne akcje.
10 grudnia Targ na Zielonym gościć będzie dwie organizacje, działające na rzecz osób z niepełnosprawnościami i ich rodzin - Fundację NieOdkładalni i Fundację Sawanci. Pierwsza z nich zajmuje się organizacją opieki wytchnieniowej, a jej liderka, Dominika Chabin-Pactwa za swoją działalność została w tym roku doceniona nominacją do tytułu Człowieka Ziemi Gliwickiej oraz nagrody Okulary Ks. Kaczkowskiego. Fundacja Sawanci powstała zaś, aby wspierać dzieci, zmagające się z całkowitym zaburzeniem rozwoju – autyzmem oraz ich rodziny. Obie fundacje, wspomagane przez Gliwicką Kooperatywę Spożywczą Tomata, podczas Targu organizują charytatywny kiermasz, czyli Świąteczne Stoły PoMOCy, które uginać się będą od zdrowych, pysznych, wegańskich i tradycyjnych smakołyków, książek i świątecznego rękodzieła.

Równolegle odbywać się będą warsztaty artystycznego zdobienia pierników, prowadzone przez panią Bożennę Król, rękodzielniczkę, zielarkę i właścicielkę najstarszej księgarni w Polsce - Studnia Trzech Cesarzy w Mysłowicach.

W kolejną sobotę, 17 grudnia gościem Targu będzie Warsztat Miejski w Gliwicach, który zaprosi do wspólnego tworzenia świątecznego rękodzieła w duchu zero waste. Bożonarodzeniowe ozdoby i drobiazgi, przygotowane przez członków Warsztatu, będzie można nabyć w zamian za wolne datki, które pomogą w zakupie pieca do wypału ceramiki.
Na ostatnią w tym roku, przedświąteczną edycję Targu na Zielonym, organizatorzy zapraszają wyjątkowo w CZWARTEK, 22 grudnia, w godzinach popołudniowych - od 15.00 do 19.00. Można będzie zaopatrzyć się wówczas we wszystko, co potrzebne na świątecznych stołach - wyśmienite wędliny, nabiał z serowarni zagrodowych, ekologiczne warzywa i pieczywo, ryby, niesiarkowane bakalie, miody, zdrowe wypieki, naturalne kiszonki, domowe przetwory, a także lokalne wino i kraftowe piwo. 

Targ na Zielonym 
Hala Modeli GZUT, ul Wincentego Pola 9, Gliwice
10 | 17 grudnia | godz. 8.00 - 12.00
22 grudnia | godz. 15.00 - 19.00

Więcej informacji: 
www.fb.com/targnazelenym
www.fb.com/events/3451063718465627

Materiał partnera

Galeria

wstecz

Komentarze (0) Skomentuj