Przepis na zdrową wielkanocną sałatkę z kapustą pak choi, awokado, orzechami nerkowca oraz musem z mango, doskonale sprawdzi się na zdrowe wielkanocne śniadanie, ale również na kolację i „na co dzień”, na spotkania z rodziną i przyjaciółmi.

Zalety kapusty pak choi (można ją spotkać pod nazwą kapusty chińskiej):
- spowalnia procesy starzenia;
- jest bogata w witaminy A,C i K oraz w gamy fitoskładników - flawonoidów i kwasów fenolowych;
- doceniana w kulinariach na całym świecie.
 
Potrzebne składniki do przygotowania sałatki:
2 opakowania kapusty pak choi, można kupić w większych supermarketach
1 papryka czerwona, żółta, zielona wg własnych upodobań
2 świeże ogórki zielone
2 awokado (możecie wykorzystać awokado z zieloną skórką tzw. Fuerte lub awokado z fioletowo-czarną skórką, odmiana Hass)
2 garści ulubionych orzechów (nerkowca, włoskich itp.)
pół opakowania fety, najlepiej oryginalnej greckiej
pół cebuli czerwonej
250g jogurtu greckiego
250g jogurtu kokosowego
1 szt. świeżego mango
1 szt. laski z wanilii
6 łyżek oliwy z oliwek
3-4 łyżki z cytryny
1 ząbek czosnku
1 łyżka musztardy
zioła: bazylia, zioła toskańskie, sól pieprz
250 g. wędzonego łososia
 

Przygotowanie:
Mus z mango: mango myjemy, obieramy i oddzielamy miąższ od pestki. Przekładamy do wysokiego naczynia oraz dodajemy jogurt grecki lub jogurt kokosowy, można również wymieszać obydwa po połowie. Całość miksujemy na gładką masę. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i wyciągamy ze środka nasionka, dodajemy do naszego musu. Kolejno dodajemy oliwę, czosnek przeciśnięty przez „praskę”, musztardę, zioła, cytrynę. Całość mieszamy i zostawiamy na 10 minut do połączenia składników.
Kapustę pak choi płuczemy, odsączamy, przekładamy do miski, odcinamy główkę, siekamy na drobne paseczki. Następnie dodajemy pokrojoną w cienkie paseczki paprykę. Ogórka obieramy ze skóry, kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w cienkie paseczki. Dodajemy fetę, orzechy zmiksowane lub pokrojone na drobne kawałeczki. Awokado przekrajamy na pół, wyjmujemy pestkę i kroimy w drobną kosteczkę. Paseczki łososia rwiemy na mniejsze kawałki. Dodajemy mus z  mango.
Życzę Smacznego!
Wasza Maggy Szmatiuk

Galeria

wstecz

Komentarze (0) Skomentuj