Te śląskie restauracje MUSISZ odwiedzić w jesiennej edycji!

Po rekordowej edycji powraca najpopularniejsze biletowane wydarzenie w Polsce - Restaurant Week! Festiwal właśnie wystartował pod hasłem #FoodLooksGood! Trzy pięknie podane dania i koktajl dostępne będą w festiwalowej cenie 69 zł (dodatkowy rabat 20 zł czeka na wszystkich Gości na końcu rezerwacji) w ponad 400 najlepszych restauracjach. Rezerwacje trwają wyłącznie na https://RestaurantWeek.pl/. Które śląskie restauracje warto odwiedzić w tej edycji? Sprawdźcie!

Piękne risotto grzybowe z pudrem koperkowym w Chopina 5

W gronie śląskich restauracji biorących udział w Festiwalu, znajduje się Chopina 5. To zupełnie nowe miejsce mieszczące się w odrestaurowanym zabytkowym budynku. Drewniane konstrukcje, pruskie cegły, ceramiczne płytki oraz zabytkowa klatka schodowa, tworzą duszę tego miejsca. Wszystko to dopełnia pasja do dobrej kuchni i goszczenia ludzi. Chef kuchni proponuje kulinarną podróż łączącą orientalne smaki wschodu z nowoczesną kuchnią zachodu. Autorskie dania uzupełnia wyselekcjonowaną kartą win i smacznych koktajli. Wszystko to w oparciu o regionalne produkty od lokalnych dostawców. Podczas Festiwalu na talerzach znajdziemy m.in. roladkę z kurczaka z risotto grzybowym, pudrem szczypiorkowym, prażonym jarmużem oraz chipsem bekonowym z wędzoną papryką czy chrupiący croquette grzybowy na pęczotto dyniowym z karmelizowaną brukselką i prażonymi pestkami dyni.

Tajemniczy deser w Ważnym Miejscu

Podczas bieżącej edycji Festiwalu mamy możliwość spróbowania wyjątkowych dań, które proponuje duet Chefów Kuchni Bistro Ważne Miejsce - Mateusz Czyż i Łukasz Grzeszczak. Ważne miejsce to jeden z bardziej barwnych konceptów na kulinarnej i społecznej mapie Śląska. Znajduje się w centrum Katowic przy skrzyżowaniu ulic Mikołowskiej i Barbary w zabytkowej kamienicy. Grupa przyjaciół prowadzi to bistro tworząc niepowtarzalny klimat i atmosferę pełną szacunku i miłości. Podczas Restaurant Weeka Goście możliwość poszerzenia swojego festiwalowego doświadczenia o deser w ciemnościach. Na czym to polega? Goście zostaną zaproszeni do Tajemnicy Ciemności - już za drzwiami rozpocznie się podróż w całkowitym mroku w towarzystwie wspomagającego niewidomego edukatora. Oprócz doznań kulinarnych dowiemy się jak wygląda życie w ciemności, nauczymy się komunikować, oceniać odległość i rozpoznawać otoczenie. Ciemność sprawia, że wszyscy są równi, a najważniejsze staje się nasze człowieczeństwo.

Śliczna, leśna polędwiczka w Amici

Tym, którym marzy się najlepsza polędwiczka w mieście, polecamy zajrzeć do Amici Restaurant & Bistro. Mimo niedługiego stażu na śląskiej scenie kulinarnej, Restauracja może już pochwalić się niezłą renomą. To właśnie tutaj poznasz prawdziwy smak kuchni nowopolskiej i klasyczne dania w nowej odsłonie. Intrygujące i niecodziennie połączenie smaków i składników zabierze festiwalowych Gości w niezapomnianą, kulinarną podróż. Podczas Restaurant Weeka jako danie główne w wersji mięsnej zjemy leśną polędwiczkę na puree i sosem demi glace. Miłośnicy wege menu - również znajdą coś dla siebie. Czekają na nich m.in. żeberka vege z sosem buffalo i wędzonym tofu.

 

Zjawiskowy, domowy makaron z ciasteczkami w Magenta

Jednym z naszych odkryć jest zlokalizowana niemal w samym sercu Bielsko-Białej Restauracja Magenta specjalizująca się w kuchni międzynarodowej. To jedna z ciekawszych propozycji tej edycji Restaurant Week! W tym miejscu możecie spodziewać się prawdziwej uczty dla podniebienia. Dania przygotowywane przez Chefa Kuchni Pawła Latałę zachwycą nawet najbardziej wymagających Gości. Podczas Festiwalu na naszych talerzach znajdziemy m.in. grillowany croissant, smażoną kaszankę do tego krem z wędzonej cebuli, beurre noisette, żel z czarnej porzeczki i marynowana gorczyca. W menu wege czeka natomiast domowy makaron handkerchief z ziołowym, maślanym sosem oraz ciasteczkami oreo z suszonych pomidorów.

Boskie slice’y z tuńczyka w Ronin Japanese Cuisine

Komu tęskno do Azji, niech koniecznie odwiedzi Ronin Japanese Cuisine w Katowicach. W tej urokliwej Restauracji serwowane są dania bazujące na autentycznych, orientalnych recepturach, przygotowane wyłącznie z oryginalnych produktów. Zespół kucharzy - z Chefem Pawłem Białasem na czele - specjalnie na Festiwal przygotował dwie propozycje menu. Wersja mięsna to nigiri z wołowiny posypane płatkami jadalnego złota w towarzystwie wasabi (przystawka), zapiekane slice'y z tuńczyka żółtopłetwego z liśćmi Shiso, Kinome i pianką Yuzu. Na deser iście japoński przysmak - kasutera, czyli ciasto miodowe! Więcej nie zdradzamy - rezerwujcie!
 

Autorskie menu w okazyjnej cenie!

69 zł (dodatkowy rabat 20 zł czeka na wszystkich Gości na końcu rezerwacji) - tylko tyle festiwalowi Goście zapłacą za trzydaniowe, autorskie menu spoza karty składające się z przystawki, dania głównego i deseru. Dodatkowo w ramach zamówienia każdy pełnoletni Gość Festiwalu otrzyma w prezencie festiwalowy koktajl Martini Fiero & Kinley Tonic Water lub Mocktail Kinley Yuzu. Premierowo w Warszawie dostępny będzie również bezalkoholowy mocktail Martini Vibrante. Co więcej - dzięki Klarna pierwszy raz można zapłacić za rezerwację po 30 dniach - dzięki temu Goście będą mogli odkryć więcej Restauracji podczas jednego Festiwalu. Menu jesiennej edycji zaskakuje! Będzie sezonowo i zdrowo, stąd sporo grzybów, jesiennych warzyw i owoców w wielu ciekawych odsłonach. Będzie też szeroki wybór owoców morza, ryb, a także najlepszej jakości mięs takich jak wołowina, jagnięcina, a nawet dziczyzna! Miłośnicy zielonego menu również znajdą coś dla siebie, bowiem tradycyjnie dostępne będą także dania wegetariańskie i wegańskie.

W dobie inflacji i rosnących cen jedzenia, Restaurant Week jest atrakcyjną propozycją dla tych, którzy chcą się cieszyć wyjściem do topowych Restauracji nie martwiąc się o koszta. Festiwal pozwala odkryć autorskie menu od najlepszych Chefów w okazyjnej cenie 69 zł (dodatkowy rabat 20 zł czeka na wszystkich Gości na końcu rezerwacji), a do tego uratować żywność przed wyrzuceniem. W jaki sposób? Dzięki wcześniejszemu wyborowi menu przy dokonywaniu rezerwacji online, marnowanie żywności w Restauracjach ograniczone jest do minimum. A wszystko to w myśl filozofii #SzanujJedzenie.

Festiwal Restaurant Week odbędzie się w ponad 30 miastach w największych regionach: Warszawie, Łodzi, Lublinie, Rzeszowie, Krakowie, na Śląsku, we Wrocławiu, w Poznaniu, Trójmieście, Szczecinie, Białymstoku, na Warmii i Mazurach, a także w Radomiu i Częstochowie. Miejsca można już rezerwować na stronie Festiwalu https://restaurantweek.pl/. Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w Restauracji podczas Restaurant Week jest przewidziana na 90 minut.

Rezerwacje: https://RestaurantWeek.pl/ oraz https://app.rclb.pl

Termin Festiwalu: 12 października – 13 listopada 2022

 

Galeria

wstecz

Komentarze (0) Skomentuj