Dwa lokale gastronomiczne w Gliwicach znalazły się w setce najlepszych restauracji w Polsce za rok 2020. Wśród grona wyróżnionych znalazły się restauracje "Pod Wiązem” oraz "Park Szwajcaria”. 
Choć branża gastronomiczna w dalszym ciągu serwuje dania jedynie na wynos, to restauratorzy nie osiadają na laurach. Oprócz przygotowywania smakołyków dla swoich gości, biorą udział i próbują swoich sił w konkursach. "Poland 100 Best Restaurants” to konkurs, a tym samym przewodnik po najlepszych restauracjach w Polsce. Celem konkursu jest nie tylko promocja najlepszych lokali gastronomicznych w kraju, ale także co podkreślają organizatorzy, jak i sami restauratorzy- uhonorowanie ciężkiej pracy całego zespołu. By wziąć udział w konkursie "Poland 100 Best Restaurants”, wystarczy zgłosić kandydaturę wybranej restauracji. Następnie na podstawie opinii, a także profilu restauracji – organizator zgadza się lub nie na przystąpienie danego lokalu gastronomicznego do konkursu. W wyznaczonym czasie przeprowadzane są ankiety, głosowania sms, a także wizyta inspektora w restauracji. Zainteresowani nie wiedzą, kiedy niezapowiedziana wizyta będzie miała miejsce, tym samym restauratorzy nie dostają raportu po wizycie. Na podstawie zebranych danych organizatorzy wybierają 100 najlepszych miejsc w Polsce w kategorii restauracja oraz karczma.
 
Najlepsi w mieście

Jedną z najlepszych w Gliwicach okazała się restauracja "Pod Wiązem”, która znajduje się przy ulicy Dolnej Wsi. 

- Po raz drugi udało nam się znaleźć na liście 100 najlepszych restauracji w Polsce. Figurowaliśmy na liście w 2019 i w 2020 roku, dzięki temu zdobyliśmy drugi widelec. Cały zespół ciężko pracował na to wyróżnienie, a za włożony wysiłek udało się zdobyć nagrodę. Cieszy to podwójnie i jest to motywacja do dalszej pracy- mówi Joanna Karbownik, właścicielka restauracji "Pod Wiązem” w Gliwicach.

Drugą, a zarazem ostatnią restauracją, która została wyróżniona jest "Park Szwajcaria”, która znajduje się przy ulicy Łabędzkiej.  
- Byliśmy bardzo mile zaskoczeni. Na ten tytuł oraz statuetkę pracowali wszyscy, cała kadra, więc bardzo się cieszymy, że zostaliśmy wyróżnieni. Pierwszy raz startowaliśmy w tym konkursie i dostaliśmy dwa widelce, więc jest to dla nas bardzo duże wyróżnienie- mówi Monika Machura, manager restauracji "Park Szwajcaria” w Gliwicach.

Nagroda za wysiłek

Z powodu pandemii nie została zorganizowana gala, na której zostałyby wręczone wyróżnienia, jednak właściciele restauracji już mogą cieszyć się ze statuetek, które w ubiegłym miesiącu do nich dotarły. Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów dla gliwickiej gastronomii.  

Patrycja Cieślok

Galeria

wstecz

Komentarze (0) Skomentuj