Po raz kolejny na zamku w Toszku odbył się konkurs kulinarny na najlepszą potrawę świąteczną oraz najpiękniej udekorowane pierniki. 
Wśród propozycji świątecznych potraw nie zabrakło makówek, moczki i innych śląskich specjałów. Oko cieszyły domki z pierników, sanie z reniferami, piernikowe choinki oraz stacja Toszek ze słodkim pociągiem. Pyszności były autorstwa dzieci, którym chyba troszeczkę pomagali dorośli… 

Główna nagroda w konkursie na najlepszą potrawę świąteczną przypadła Sylwii Ocziepce, drugie – Monice Ćwienk, trzecie – Weronice Jędrysik, czwarte - Marzenie Krzykawskiej. Najpiękniej pierniczki przygotowali: Wojtek Kuraszkiewicz, Wojciech i Łukasz Kubiczowie, Lorena Ocziepka, Piotr Wycisk, Liwia Kunce, Miłosz i Maksymilian Milewscy, Maja Kałuża, Wiktoria Ćwienk oraz Nico i Nina Cuber.

Niecodzienną atrakcją była prezentacja wigilijnego stołu kaszubskiego. Dania przygotowały panie ze Stowarzyszenia Kół Gospodyń Wiejskich Powiatu Puckiego – przypomnijmy, powiatu partnerskiego. Specjalnie na tę okazję pokonały 500 kilometrów i przyjechały z własnoręcznie przyrządzonymi potrawami.

Wśród ozdób, m.in. aniołów z kordonka i Jezuska przewiniętego rybacką siecią, pyszniły się półmiski z przysmakami znad morza - tatarem z łososia, śledziami na różne sposoby, kiełbasą z ryb, sałatkami rybnymi. Nie zabrakło też słodkości – sękaczy z czterdziestu jaj czy fikuśnych ciasteczek, np. w kształcie orzeszków. Było na co popatrzeć i co zjeść. 

A radosne, pięknie wystrojone po kaszubsku kucharki z powiatu puckiego ciekawie opowiadały o kuchni rodem znad Bałtyku oraz dzieliły się przepisami.

Kulinarne wydarzenie zorganizowały Stowarzyszenie Toszek Nasza Gmina oraz Centrum Kultury „Zamek w Toszku”.                         

(pik)
wstecz

Komentarze (0) Skomentuj