Produkt końcowy, który ląduje na naszym talerzu dobrze znamy, ale jaki jest proces powstawania smacznej pizzy, która tak uwielbiamy? Najlepsze produkty i dobry piec to tylko połowa sukcesu, druga część to sprawny pizzaiolo, od którego umiejętności i doświadczenia zależy efekt końcowy. Tak oto powstaje znakomita pizza. Więcej na ten temat w poniższym tekście.

Ciasto na pizzę powstaje w kilka godzin, ale sama praca pizzaiolo tyle nie trwa. Samo ugniatanie ciasta to jakieś 10-15 minut, ale jest to najważniejsza część z całego procesu. Źle połączone składniki nie dadzą oczekiwanego efektu. Wystarczą mąka, sól, woda i odrobina oliwy by otrzymać ciasto, lecz wszystkie te składniki nie mogą być słabej, jakości bo będzie ciężko je połączyć ze sobą nie mówiąc już o upieczeniu z nich dobrej pizzy. Gdy już pizzaiolo wyrobi ciasto, trafia ono w chłodne miejsce jak np. do lodówki, aby powoli wyrosło. Dobry pizzaiolo nie używa żadnych maszyn do wyrabiania ciasta ani formowania go, wszystko robi odręcznie.

Czasami można podpatrzeć ten proces, bo w wielu restauracjach jest to robione na oczach klientów. Wygląda to niesamowicie jak z bezkształtnego kawałka ciasta powstaje idealnie okrągła pizza. Pora na sos, ser i dodatki. Tutaj wybór jest ogromny, ale nie można przesadzić z ilością, bo pizzą będzie zbyt ciężka po upieczeniu i będzie się łamać a tego byśmy nie chcieli. Najlepszy piec do pizzy to taki opalany drewnem. Panują w nich bardzo duże temperatury, dlatego też pizza trafia tam na zaledwie kilka minut. Pizza jest gotowa, gdy jej brzegi są uniesione a na całej pizzy pojawiają się pęcherze z powietrzem.

Moje ulubione? Na wierzchu!

Chodzi oczywiście o dodatki, które mogą być naprawdę różne. Najstarsza pizza, czyli Marinara ma na wierzchu tylko pomidory i zioła. Margherita jest już odrobinę bogatsza, bo do tego zestawu dochodzi jeszcze mocno ciągnąca się mozzarella. W Polsce lubimy większą ilość dodatków. Nasze ulubione to szynka, pieczarki, oliwki i w ostatnim czasie nawet karczochy. Dobieraj dodatki a potem zamawiaj najlepsze pizze w Gliwicach i Krakowie poprzez stronę PizzaPortal.pl.  

Materiały partnera

  

wstecz

Komentarze (0) Skomentuj