Stres oksydacyjny powstaje, gdy brakuje nam antyoksydantów. Dlatego tak bardzo ważne jest dostarczanie ich wraz z dietą. Z drugiej strony zła dieta sprzyja namnażaniu się wolnych rodników. Jak przerwać to błędne koło? No cóż, zawsze warto jest…zmienić styl życia.
Jaka dieta zapobiega stresowi oksydacyjnemu?
Najskuteczniejsze przeciwutleniacze znajdziemy w roślinach. To warzywa i owoce są ich źródłem i dostarczają nam witaminy, minerały i całą gamę związków, takich jak flawonoidy, polifenole, karotenoidy. Do antyoksydantów, które powinny znaleźć się w diecie należą:
-
witamina C, którą znajdziemy w papryce, aronii, czarnych porzeczkach;
-
witamina E, jej dobrym źródłem są oleje roślinne, orzechy i nasiona;
-
selen, który występuje w orzechach brazylijskich, tuńczyku, łososiu;
-
karotenoidy (beta-karoten, likopen, luteina), bogate w te związki są: marchew, papryka czerwona, szpinak, dynia, pomidory;
-
polifenole, czyli związki które chronią rośliny przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi, a nas przed wolnymi rodnikami; należą do nich: kwercetyna, resweratrol, kwas elagowy, kemferol; występują w wielu owocach i warzywach: czerwone winogrona, jagody, maliny, owoce granatu, grejpfruty, warzywa kapustne, strączkowe, zielona herbata, kakao; dobrym źródłem polifenoli są również zioła i przyprawy (curry, cynamon, oregano, kurkuma);
-
koenzym Q10, którego źródłem są m.in. tłuste ryby morskie.
Jak widać podstawą zdrowej diety powinny być oleje roślinne, produkty pełnoziarniste, orzechy, nasiona, ryby, warzywa i owoce. Trzeba też pamiętać o regularnym nawadnianiu organizmu. Co ważne, najwięcej antyoksydantów dostarczają nam warzywa i owoce spożywane na surowo (lub krótko gotowane).
Co nie znaczy, że powinniśmy na przykład zupełnie rezygnować z mięsa lub nabiału, które są znakomitym źródłem białka i wielu innych potrzebnych składników. Ale np. w kwestii mięsa dietetycy zalecają umiar.
Jaka dieta powoduje stres oksydacyjny?
Z drugiej strony mamy dietę, która sprzyja nadmiernemu namnażaniu się wolnych rodników. Dlatego powinniśmy ograniczyć:
-
wysoko przetworzone produkty (np. białe pieczywo, wyroby cukiernicze, gotowe dania, wędliny, sosy, chipsy),
-
cukry proste,
-
fast food,
-
grillowane i smażone potrawy,
-
nasycone kwasy tłuszczowe (które znajdziemy w tłuszczach zwierzęcych).
W walce ze stresem oksydacyjnym pomogą też takie zmiany, jak: porzucenie używek (papierosy, alkohol) czy umiarkowana aktywność fizyczna. Zawsze też można rozglądnąć się za suplementem diety, który rozsądnie uzupełni dietę w antyoksydanty. Dobrym wyjściem może być suplement diety NoOxi, który ma w swoim składzie komplet silnych antyoksydantów.
Materiały partnera
Komentarze (0) Skomentuj