Gospodarstwo Agroturystyczne Ranczo, prowadzone w Proboszczowicach przez Kornelię i Krystiana Kiełbasów, odniosło kolejne sukcesy w kulinarnych zmaganiach. 
"Nolywka truskawkowo", specjalność gospodarstwa z Proboszczowic, wygrała konkurs Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów w kategorii produkt. 
Finaliści imprezy, zorganizowanej już po raz 17. przez muzeum Górnośląski Park Etnograficzny, spotkali się 30 lipca w Chorzowie. 

Warto przypomnieć, że to kolejny sukces Rancza w tym konkursie. W 2014 roku główną nagrodę przyniosła Kiełbasom nalewka z kwiatu czarnego bzu, w 2015 - z żurawiny, a w 2016 - z czarnej porzeczki. 

Kapituła konkursowa nominowała gospodarstwo do krajowej nagrody Perły Smaku. Ranczo zawalczy o laur 24 września w Poznaniu. 
To wielkie osiągnięcie. W dotychczasowej historii konkursu w powiecie gliwickim „perłę” otrzymali jedynie pasztet szefa Zakładów Mięsnych Pniów (2013 rok) oraz wieprzek filowany - przyrządzony również przez Ranczo z Proboszczowic (2010 rok).

Organizatorem centralnym konkursu jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego wspólnie ze Związkiem Województw RP. Partnerami  finałów regionalnych są urzędy marszałkowskie i wojewódzkie ośrodki doradztwa rolniczego.

Wielki finał XVII edycji odbędzie się w trakcie targów Smaki Regionów – Polagra Food w Poznaniu. 

(pik)

Foto: Ranczo Proboszczowice Gospodarstwo Agroturystyczne Krystian Kiełbasa 

Galeria

wstecz

Komentarze (0) Skomentuj