Dynia kojarzy się przede wszystkim z Halloween, natomiast jest bardzo często pomijana w aspekcie kulinarnym. Ma wiele dobrych i cennych właściwości odżywczych – witaminy A,C, a także witaminy z grupy B (B1,B2,B3,B5 i B6). Ponadto warzywo to jest źródłem potasu, magnezu, żelaza, fosforu, wapnia, kwasu foliowego i karotenu, dzięki któremu mamy zdrową i piękną skórę, o ładnym „opalonym” odcieniu.
Przepis na Ciasto Dyniowe – Sernik Dyniowy

Składniki:
- 600 g pieczonej dyni
- 1 kg zmielonego sera białego (gotowy można kupić w supermarketach)
- 1 opakowanie sera mascarpone 250g
- 200 g. orzechów pekan, laskowych lub włoskich
- 3 jajka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 200 g cukru brązowego
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 pomarańcza
- 150 – 200 g masła orzechowego

Polewa na wierzch ciasta:
- tabliczka czekolady z orzechami
- 3 łyżki sera mascarpone
- kilka sztuk orzechów pekan

Dynię dzielimy na kawałki, wydrążamy środek i wkładamy do piekarnika na około 40 minut. Pieczemy w temperaturze 180 stopni. Upieczoną dynię obieramy ze skóry i blendujemy na gładką masę, studzimy.
Ser biały, ser mascarpone, cukier waniliowy i cukier brązowy mieszamy drewnianą łyżką, dodając jajka, budyń waniliowy, mąkę ziemniaczaną, po czym dokładnie mieszamy. Orzechy mielimy i dodajemy do pozostałych składników.
Skórkę pomarańczy ścieramy na tarce o średnich oczkach, wciskamy 3 łyżki soku z pomarańczy i mieszamy razem z pieczoną dynią, dodając powoli do masy serowej.
Masę wylewamy na tortownicę o średnicy 24 cm, na wierzch ciasta układamy małe kuleczki z masła orzechowego wciskając lekko do środka ciasta.
Ciasto pieczemy około 1h w temperaturze 180 stopni, sprawdzając patyczkiem do ciasta czy jest już gotowe.
Po upieczeniu ciasto studzimy. W kąpieli wodnej rozpuszczamy 3 łyżki sera mascarpone razem z tabliczką białej czekolady z orzechami, można opcjonalnie dodać wody, jeśli masa będzie za gęsta.
Ciasto oblewamy polewą, dekorujemy orzechami i gotowe.

Smacznego!
wstecz

Komentarze (0) Skomentuj