Czy wiecie, że:

  • truskawki zostały stworzone przez króla Ludwika XIV w XVII wieku poprzez skrzyżowanie dwóch odmian poziomek - małej wirgińskiej i olbrzymiej chilijskiej.
  • 100 gram truskawek ma tylko (uwaga!) 33 kcal.
  • nasze owoce mają kolor czerwony, choć spotykamy również białe, fioletowe, niebieskie, żółte i czarne.
  • jako afrodyzjak we Francji, podczas tradycyjnych śniadań weselnych podaje się nowożeńcom truskawki w formie „słodkiego musu”.
  • truskawki pochodzą z rodziny różowatych, z gatunku poziomka ananasowa.
  • międzynarodowy Dzień Truskawek przypada na 27 maja.
  • spożywanie truskawek zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca oraz niektórych nowotworów.
  • dzienne zapotrzebowanie na witaminę C dostarczy... 8 truskawek.
  • wysoki poziom azotanów w truskawkach zwiększa przepływ krwi oraz dostarcza tlen do mięśni. Badania potwierdziły, że osoby, które spożywają truskawki przed ćwiczeniami, mają większą wytrzymałość oraz spalają więcej kalorii.

 
Przepis na wiosenno-letnią sałatkę z truskawkami, orzechami oraz musem z mango, doskonale sprawdzi się na romantyczna kolację, spotkania z rodziną i przyjaciółmi. Jest także cudowną bombą witaminową dla naszych małych pociech.

Potrzebne składniki do przygotowania sałatki:

  • 1 opakowanie MIX sałat (rucola, baby spinat, bulls blood, red chard), można kupić większości marketów
  • 1 papryka czerwona, żółta, zielona - wg swoich upodobań
  • 2 świeże ogórki zielone
  • 10-15 sztuk truskawek
  • 2 garści orzechów ziemnych solonych
  • pół opakowania fety, najlepiej oryginalnej greckiej
  • pół cebuli czerwonej
  • 250g jogurtu greckiego
  • 250g jogurtu kokosowego
  • 1 szt. świeżego mango
  • 1 szt. laski z wanilii
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 3-4 łyżki soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka musztardy
  • zioła: bazylia, zioła toskańskie, sól pieprz
  • 100g wędzonego łososia

Przygotowanie:
Mus z mango: mango myjemy, obieramy i oddzielamy miąższ od pestki. Przekładamy do wysokiego naczynia oraz dodajemy jogurt grecki lub jogurt kokosowy, można również wymieszać obydwa po połowie. Całość miksujemy na gładką masę. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i wyciągamy ze środka nasionka, dodajemy do naszego musu. Kolejno dodajemy oliwę, czosnek przeciśnięty przez „praskę”, musztardę, zioła, cytrynę. Całość mieszamy i zostawiamy na 10 minut do połączenia składników.
Mix Sałat płuczemy, odsączamy, przekładamy do miski. Dodajemy pokrojoną w cienkie paseczki paprykę. Ogórka obieramy ze skóry, kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w cienkie paseczki. Dodajemy fetę, orzechy zmiksowane lub pokrojone na drobne kawałeczki. Truskawkę kroimy na paseczki, łososia „rwiemy” na mniejsze kawałki. Dodajemy mus z  mango, całość dekorujemy truskawkami. 
Polecam do tej pysznej sałatki bagietkę czosnkową.

Życzę Smacznego!