Czy wiecie, że:
- truskawki zostały stworzone przez króla Ludwika XIV w XVII wieku poprzez skrzyżowanie dwóch odmian poziomek - małej wirgińskiej i olbrzymiej chilijskiej.
- 100 gram truskawek ma tylko (uwaga!) 33 kcal.
- nasze owoce mają kolor czerwony, choć spotykamy również białe, fioletowe, niebieskie, żółte i czarne.
- jako afrodyzjak we Francji, podczas tradycyjnych śniadań weselnych podaje się nowożeńcom truskawki w formie „słodkiego musu”.
- truskawki pochodzą z rodziny różowatych, z gatunku poziomka ananasowa.
- międzynarodowy Dzień Truskawek przypada na 27 maja.
- spożywanie truskawek zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca oraz niektórych nowotworów.
- dzienne zapotrzebowanie na witaminę C dostarczy... 8 truskawek.
- wysoki poziom azotanów w truskawkach zwiększa przepływ krwi oraz dostarcza tlen do mięśni. Badania potwierdziły, że osoby, które spożywają truskawki przed ćwiczeniami, mają większą wytrzymałość oraz spalają więcej kalorii.
Przepis na wiosenno-letnią sałatkę z truskawkami, orzechami oraz musem z mango, doskonale sprawdzi się na romantyczna kolację, spotkania z rodziną i przyjaciółmi. Jest także cudowną bombą witaminową dla naszych małych pociech.
Potrzebne składniki do przygotowania sałatki:
- 1 opakowanie MIX sałat (rucola, baby spinat, bulls blood, red chard), można kupić większości marketów
- 1 papryka czerwona, żółta, zielona - wg swoich upodobań
- 2 świeże ogórki zielone
- 10-15 sztuk truskawek
- 2 garści orzechów ziemnych solonych
- pół opakowania fety, najlepiej oryginalnej greckiej
- pół cebuli czerwonej
- 250g jogurtu greckiego
- 250g jogurtu kokosowego
- 1 szt. świeżego mango
- 1 szt. laski z wanilii
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 3-4 łyżki soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka musztardy
- zioła: bazylia, zioła toskańskie, sól pieprz
- 100g wędzonego łososia
Przygotowanie:
Mus z mango: mango myjemy, obieramy i oddzielamy miąższ od pestki. Przekładamy do wysokiego naczynia oraz dodajemy jogurt grecki lub jogurt kokosowy, można również wymieszać obydwa po połowie. Całość miksujemy na gładką masę. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i wyciągamy ze środka nasionka, dodajemy do naszego musu. Kolejno dodajemy oliwę, czosnek przeciśnięty przez „praskę”, musztardę, zioła, cytrynę. Całość mieszamy i zostawiamy na 10 minut do połączenia składników.
Mix Sałat płuczemy, odsączamy, przekładamy do miski. Dodajemy pokrojoną w cienkie paseczki paprykę. Ogórka obieramy ze skóry, kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w cienkie paseczki. Dodajemy fetę, orzechy zmiksowane lub pokrojone na drobne kawałeczki. Truskawkę kroimy na paseczki, łososia „rwiemy” na mniejsze kawałki. Dodajemy mus z mango, całość dekorujemy truskawkami.
Polecam do tej pysznej sałatki bagietkę czosnkową.
Życzę Smacznego!
Komentarze (0) Skomentuj