Żurek, barszcz biały, kiełbasa, baba wielkanocna, czy mazurek, to lista potraw wielkanocnych, które goszczą na stołach w czasie świąt. Sprawdziliśmy, co serwują na wielkanocne śniadanie Panie z Kół Gospodyń Wiejskich powiatu gliwickiego.

KGW Wilkowiczki – Pajda chleba z białą kiełbasą i z cebulką

Panie z Wilkowiczek na śniadanie wielkanocne proponują sznita z cebulką i własnoręcznie zrobioną kiełbasą.

Składniki na kiełbasę:
4 kg mięsa z łopatki wieprzowej
2 kg chudego boczku
6 dkg soli
pieprz
czosnek
majeranek
gorczyca
maggi
cebula
papryka wędzona, papryka słodka
Przygotowanie:
Zmielić mięsa, z łopatki wieprzowej na dużych oczkach maszynki, natomiast boczek na drobniejszych. Do zmielonej masy dodać wszystkie przyprawy – sól, pieprz, czosnek, majeranek, gorczycę i dobrze wymieszać. Można dodać trochę cukru oraz wody, jeśli mięso jest zbyt suche. Wszystko dokładnie wymieszać, by się związało. Za pomocą maszynki nadziewać gotową masę w jelita (szczewa). Przekręcając wypełnione jelita raz w prawo, raz w lewo – powstają kiełbaski, które należy pozostawić na 24 godziny. Po tym czasie, do letniej wody wkładamy kiełbaski i przez godzinę trzymamy na ogniu, jednak nie można ich gotować, wówczas popękają. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Przysmażyć ją na smalcu lub oleju i przyprawić: pieprzem, solą, czosnkiem, papryką wędzoną oraz papryką słodką. Gotową zeszkloną cebulę kładziemy na pajdę chleba i na to kiełbasę. Smacznego!

KGW z Gierałtowic – Żur na zakwasie 

Sztandarową potrawą u Pań w Gierałtowicach jest żur na zakwasie.
Składniki na zakwas:
Na 1 litr wody potrzeba: 7 łyżek zmielonego żyta, 4 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Żyto zalewamy wodą o temp. około 50 stopni, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek. Wszystko należy zamieszać, by powstała jednolita konsystencja. Zostawić to na około 3 godziny, po tym czasie znów zamieszać i przykryć. Tak przygotowany zakwas powinno się kisić od 3 do 5/6 dni.

Składniki na żur:
wędzone kości (np. żeberka)
boczek wędzony
kiełbaska
warzywa: seler, pietruszka, marchewka, cebula, ziemniaki
sól
lubczyk

Przygotowanie:
Do wędzonych kości dodajemy seler, pietruszkę, marchewkę i gotujemy na ogniu. Do wywaru dodać odrobinę soli, według uznania można dodać lubczyk. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, podobnie czynimy z kiełbaską oraz cebulką. Następnie obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę i gotujemy. Kiedy mamy gotowy wywar, wówczas wlewamy zakwas. Należy mieszać do zagotowania, kiedy zupa jest zbyt rzadka, należy dolać zakwasu. Do tego dodajemy wszystkie składniki: boczek, kiełbaskę, cebulkę i na samym końcu ziemniaki. Według uznania do żurku można dodać jajko.

“Miasteczowianki” z Sośnicowic – Hekele

Tradycyjna potrawa śląska sporządzona na zimno to propozycja z Sośnicowic.

Składniki:
3 słone śledzie
cebula
2 jajka ugotowane na twardo
sól, pieprz
musztarda
łyżeczka masła albo oleju

Przygotowanie:
Śledzie namoczyć w wodzie, a następnie je obrać. Ugotowane jajka oraz cebulę obrać. Wszystkie składniki – śledzie, jajka oraz cebulę drobno pokroić, albo zmielić w maszynce. Do tego dołożyć dwie łyżeczki musztardy, przyprawy – sól i pieprz, łyżeczka masła lub oleju. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki ze sobą. Gotowe hekele podawać z chlebem.

KGW z Wilczy – Babka piaskowa 

Propozycja na wielkanocny stół Koła z Wilczy to słodki wypiek, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole, a mowa o babce piaskowej.

Składniki:
5 jajek
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 szklanka mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
¾ kostki margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Jajka dobrze ubić z cukrem oraz cukrem waniliowym (można dodać 2 łyżki ciepłej wody, wówczas lepiej się ubije). Do ubitej masy dodawać powoli mąki – pszenną oraz ziemniaczaną, a także proszek do pieczenia. Na koniec wlać rozpuszczoną margarynę i dobrze wymieszać. Formę posmarować margaryną i obsypać bułką tartą, a następnie umieść w piekarniku nagrzanym do 175 stopni (grzanie góra/dół). Wybierz środkową półkę. Ciasto piecz do 55 minut. Wypiek po przestudzeniu udekorować lukrem.
Oprac. pc

Galeria

wstecz

Komentarze (0) Skomentuj