Początek jesieni to idealny czas, aby zbiory owoców i warzyw, a także dary lasu zamienić na przetwory. Zamknięcie ulubionych smaków w słoikach spowoduje, że kiedy tylko najdzie nas ochota, będzie można sięgnąć po ulubione smakołyki. Garść inspiracji proponuje zespół „Nowin Gliwickich”.
Daria: Grzyby w zalewie

Składniki:
grzyby
cebula
marchew
przyprawy: gorczyca, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i sól
woda
ocet
cukier

Sposób przygotowania:
1. Grzyby dokładnie oczyścić i opłukać. Większe pokroić na kawałki.
2. Cebulę obrać, pokroić na plasterki. Do każdego słoja włożyć: 1 plasterek cebuli, 1/2 łyżeczki gorczycy, 2 liście laurowe, 5 kulek ziela angielskiego i szczyptę pieprzu. Opcjonalnie: 2 plastry marchwi.
3. Obgotować grzyby: zagotować duży garnek z osoloną wodą, wrzucić grzyby, gotować przez ok. 10 minut.
4. Przygotować zalewę octową: zagotować składniki w garnku, tzn. 4 szklanki wody (1l), szklankę octu, szklankę cukru.
5. Odcedzić i włożyć do słoików, wypełniając je do około 3/4 objętości.
6. Zalać wrzącą zalewą do pełnej wysokości słoika. Od razu zakręcić pokrywkami. Pasteryzować 10 minut.


Magda: Powidła z węgierek

Składniki:
śliwki

Sposób przygotowania:
1. Śliwki powinny być bardzo dojrzałe. Brzydkie, pomarszczone i baaardzo słodkie.
Bierzemy duży garnek, najlepiej żeliwny, dość płytki, ale szeroki.
Śliwek potrzebujemy tyle, ile chcemy mieć powideł. Nie dodajemy do śliwek nic więcej, więc proporcje nie są istotne. Byleby się owoce w garnku zmieściły. 
2. Śliwki pestkujemy, wrzucamy do garnka i na malutkim ogniu smażymy, ciągle mieszając. Jeśli lubimy bardziej usmażone, gęściejsze, smażymy kilka dni. Codziennie, godzinę, dwie nad kuchenką. Potem odstawiamy garnek i na drugi dzień znowu, aż do uzyskania odpowiedniej gęstości.
3. Wrzące powidła wlewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem, aż do całkowitego wystygnięcia.


Andrzej: Ketchup z papryki

Składniki:
3 kg wydrążonej czerwonej papryki
2 łyżki soli
1/2 szklanki oleju 
4 liście laurowe
1/2 kg cukru
1 łyżka chili (lepiej dać pół łyżki)
1 szklanka octu
50 dkg koncentratu pomidorowego
4 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:
1. Paprykę zmielić, a następnie dodać do niej cukier, sól, olej oraz liście laurowe. Składniki gotować 20 minut na małym ogniu.
2. Dodać ocet, koncentrat pomidorowy oraz wyciśnięte ząbki czosnku. Całość gotować przez kolejne 20 minut.
3. Ciepły ketchup wlewać do słoików i pasteryzować 15 minut.
Pozostaje nam życzyć smacznego i delektować się smakami tegorocznych zbiorów lata oraz jesieni!

Galeria

wstecz

Komentarze (0) Skomentuj