Niedrogi i pożywny kurczak to podstawa codziennego obiadu, a jeśli znasz przepis na dobrą marynatę, nigdy się nie znudzi. Marynaty zazwyczaj składają się z oleju, kwasu i aromatów, takich jak przyprawy i zioła - i nie zapomnij o soli!

Jeśli chodzi o marynatę, istnieje nieskończone pole do popisu; możesz na przykład wybrać grecką z sokiem z cytryny i oregano lub przygotować słodko-pikantny sos barbecue. Jeśli to możliwe, zacznij marynować kurczaka już w noc poprzedzającą gotowanie, aby nasycić mięso smakiem, ale nawet 20 do 30 minut zrobi różnicę, jeśli to wszystko, na co masz czas.

Jak marynować piersi z kurczaka

Bądź hojny z solą i innymi przyprawami w marynacie, ponieważ tylko część z nich wsiąknie w mięso - nawet jeśli pozwolisz mu marynować się przez noc. Kurczak może być nieco mdły, więc może wymagać wyrazistej marynaty. Więcej znajdziesz na esomed.pl

Przygotuj marynatę w misce, a następnie przenieś ją do szczelnego pojemnika, takiego jak zamykana plastikowa torba lub pojemnik do przechowywania żywności, w którym zmieści się całe mięso. Dodaj kawałki kurczaka i zanurz je w marynacie. Aby upewnić się, że aromat dostanie się do mięsa, możesz wcześniej naciąć je kilka razy nożem, ale nie jest to konieczne. Zamknij pojemnik i przenieś go do lodówki w celu marynowania przez maksymalnie 24 godziny.

Przepisy na marynatę

Teraz, gdy już wiesz, jak marynować kurczaka, dzielimy się z Tobą pomysłem na marynatę do kurczaka. Trzymaj się proporcji 3:1 oleju do kwasu i dostosuj przyprawy do swoich preferencji, a osiągniesz sukces.

Jak zrobić sos barbecue, który pasuje do kurczaka, wołowiny i nie tylko

Marynata cytrynowo-czosnkowa: Połącz oliwę z oliwek, sok z cytryny, mielony czosnek, posiekaną natkę pietruszki, sól i czarny pieprz.
Marynata Fajita: Połącz oliwę z oliwek, sok z limonki, mielony czosnek, chili w proszku, mielony kminek, posiekaną kolendrę i mielone papryczki jalapeño.
Marynata kolendrowo-limonkowa: Połącz oliwę z oliwek, sok z limonki, mielony imbir, płatki chili, posiekaną kolendrę, sól i czarny pieprz.
Przyprawiona marynata jogurtowa: Połącz pełnotłusty jogurt grecki, sok z cytryny, mielony czosnek, mielony kminek, mieloną kolendrę, płatki chili, sól i czarny pieprz.
Marynata z pesto: Połącz oliwę z oliwek, sok z cytryny, mielony czosnek, posiekaną bazylię, płatki chili, sól i czarny pieprz.

Jak długo marynować kurczaka

Idealny czas marynowania kurczaka zależy od kawałka mięsa, z którym pracujesz. Jeśli na przykład marynujesz całego kurczaka, sugerujemy marynowanie go przez około 24 godziny, aby smaki naprawdę miały szansę się uspokoić. Z drugiej strony, w przypadku czegoś takiego jak skrzydełka z kurczaka, nawet 30 minut wystarczy, aby nadać mięsu dobry smak.

Artykuł powstał przy współpracy z serwisem medicot.pl na, którym znajdziesz wiele ciekawych porad dla kobiet.

wstecz

Komentarze (0) Skomentuj