Frytki są doskonałym zamiennikiem gotowanych ziemniaków i jako takie często trafiają na obiadowy talerz. Bywają też traktowane jako samodzielna przekąska, szybkie danie spożywane w barach typu fast food. Frytki można też z powodzeniem robić w domu. Trzeba tylko mieć frytkownicę.

Domowe frytki – dlaczego warto mieć frytkownicę

Smaczne, złociste, chrupiące – takie frytki lubimy najbardziej. Chcemy też, by były świeże i zdrowe. Najlepiej przyrządzone tuż przed podaniem. Niestety w jadłodajniach typu fast food najczęściej serwowane są frytki mrożone, a jakość oleju nierzadko pozostawia wiele do życzenia. Zwolennicy zdrowego odżywiania muszą szukać innych rozwiązań. Najlepszym jest kupno domowej frytkownicy. Przyrządzanie frytek w domu wbrew pozorom nie jest bardzo pracochłonne, za to efekt może nas przyjemnie zaskoczyć. Do przygotowania frytek najlepiej wybrać ziemniaki z dużą zawartością skrobi. Będą wtedy mniej wodniste i bardziej chrupiące. Doskonale sprawdzi się popularna w Polsce odmiana Irys. Dla jeszcze lepszego efektu można lekko obsmażyć pokrojone ziemniaki, ostudzić, osuszyć i dopiero usmażyć na złoty kolor. Frytki będą bardziej chrupkie.

Nie da się przecenić wygody, jaką daje korzystanie z frytkownicy. Tu nie ma mowy o gorącym oleju pryskającym z rondla czy unoszącym się w całej kuchni zapachu gorącego tłuszczu. Jeśli mamy model z możliwością regulacji temperatury możemy sami zadecydować, czy stawiamy na frytki mocno opieczone, czy raczej lekko złociste. Nie ma też konieczności pilnowania frytek podczas smażenia, wbudowana lampka kontrolna i dźwiękowy alarm poinformują o zakończeniu pracy urządzenia. W niektórych frytkownicach eldom.eu producent zastosował wyjmowany pojemnik na olej. Dzięki temu prostemu rozwiązaniu czyszczenie frytkownicy zajmuje zaledwie chwilę.

Frytkownica tradycyjna czy beztłuszczowa

Jeśli pokusimy się o zdefiniowanie, czym są frytki, okaże się, że to ziemniaki pokrojone w słupki i usmażone w głębokim oleju. Tak głosi kulinarna tradycja i najczęściej tak jest. Jednak w sprzedaży pojawiły się nowoczesne frytkownice, które pozwalają na przyrządzenie lżejszej wersji frytek. To frytkownice beztłuszczowe, które do przygotowania potrawy wykorzystują gorące powietrze.

Jeśli chcemy kierować się kalorycznością frytek i zawartością tłuszczu, na pewno powinniśmy postawić na frytkownicę beztłuszczową. Tu do przyrządzenia dużej porcji frytek wystarczy zaledwie kilka łyżek oleju – tak przygotowane danie ma pełne prawo nazywać się daniem fit. Jednak coś za coś. Frytki z frytkownicy beztłuszczowej będą mniej chrupkie, raczej przybiorą konsystencję opiekanych ziemniaków. Miłośnicy chrupiących frytek z twardą powierzchnią powinni raczej pomyśleć o tradycyjnej frytkownicy.

Istotny jest też czas potrzebny na przyrządzenie frytek. Tradycyjna frytkownica przygotuje je w zaledwie kilka minut, beztłuszczowa będzie potrzebowała minimum pół godziny.

We frytkownicy przygotujesz nie tylko frytki

Chociaż nazwa urządzenia wyraźnie wskazuje, do czego ono służy, nie powinniśmy zamykać się na inne zastosowania. W tradycyjnej frytkownicy nie tylko usmażymy frytki, ale też np. rybę w panierce, kiełbasę, kurczaka czy niektóre rodzaje ciastek wymagające smażenia w głębokim tłuszczu. Z kolei frytkownica beztłuszczowa pomoże w pieczeniu mięs, ryb, warzyw czy owoców morza. Zarówno jedno, jak i drugie urządzenie ma prawo nosić miano wielofunkcyjnego.

Zobacz też: 4 pomysły na pyszne frytki 

Materiały partnera

wstecz

Komentarze (0) Skomentuj