Matcha to japońska sproszkowana zielona herbata o wyjątkowych właściwościach dla naszego organizmu. W dosłownym tłumaczeniu matcha to „herbata w proszku”. Dotarła do Japonii z Chin dzięki buddyjskim mnichom, a używana jest aż od XII wieku.
Uprawia się ją w specjalny sposób. Dwa tygodnie przed zbiorem krzewy są osłaniane przed promieniami słonecznymi, w ten sposób ich wzrost zostaje spowolniony, wówczas liście uzyskują „blady” odcień zieleni, dzięki czemu wytwarzają aminokwasy (matcha jest słodsza oraz zdecydowanie bardziej aromatyczna). Po zebraniu liście są suszone i ścierane na „zielony proszek”.
Właściwości matchy:
- Wspomaga proces odchudzania (herbata w swoim składzie posiada związek o nazwie EGCG galusan epigallokatechiny, co świetnie wpływa na nasz metabolizm).
- To świetny zamiennik kawy, bowiem jedna filiżanka matchy dostarcza taką samą ilość kofeiny co jedna filiżanka kawy, przy czym dodaje nam energii stopniowo i, co najważniejsze, pozwala uniknąć nagłego spadku sił.
- Stymuluje procesy metaboliczne.
- Reguluje poziom cukru we krwi.
- Jest cudownym źródłem antyoksydantów i przeciwutleniaczy, co może zapobiec chorobom nadciśnienia, cukrzycy.
- Ma dobroczynny wpływ na nasz układ nerwowy (dzięki wysokiej zawartości aminokwasu L-teanina).
- Matcha w swoim składzie posiada chlorofil, co powoduje, że oczyszcza nasz organizm
z toksyn.
Właściwości matchy są coraz bardziej doceniane. Dodajemy ją do wypieków, ciast, ciasteczek, a nawet możemy wykonywać z niej domowe maseczki.
Podzielę się z Wami moim ulubionym przepisem na matchę z mlekiem owsianym:
- 1-2 łyżeczki sproszkowanej zielonej herbaty matchy
- woda w temperaturze 70-80 stopni Celsjusza
- 200 ml mleka owsianego
- ulubiony kubek lub filiżanka
Do ulubionej filiżanki, kubka wsypujemy 1- 2 łyżeczek matchy, zalewamy wodą w temperaturze 70-80 stopni Celsjusza (nigdy wrzącą wodą!), do poziomu około połowy kubka. Mleko podgrzewamy i dolewamy do matchy, mniej więcej pół na pół - ja osobiście wolę więcej mleka.
Ciekawostka: Jeśli nie posiadasz spieniacza do mleka, możesz użyć blendera z końcówką do spieniania mleka lub rózgi kuchennej, którą każda z nas ma na pewno w swojej kuchni.
Do wiedzy na temat matchy i spożywania tej pysznej herbaty z mlekiem owsianym zainspirowały mnie moja siostra i mama chrzestna
Komentarze (0) Skomentuj