Matcha to japońska sproszkowana zielona herbata o wyjątkowych właściwościach dla naszego organizmu. W dosłownym tłumaczeniu matcha to „herbata w proszku”. Dotarła do Japonii z Chin dzięki buddyjskim mnichom, a używana jest aż od XII wieku.

Uprawia się ją w specjalny sposób. Dwa tygodnie przed zbiorem krzewy są osłaniane przed promieniami słonecznymi, w ten sposób ich wzrost zostaje spowolniony, wówczas liście uzyskują „blady” odcień zieleni, dzięki czemu wytwarzają aminokwasy (matcha jest słodsza oraz zdecydowanie bardziej aromatyczna). Po zebraniu liście są suszone i ścierane na „zielony proszek”.

 

Właściwości matchy:

- Wspomaga proces odchudzania (herbata w swoim składzie posiada związek o nazwie EGCG galusan epigallokatechiny, co świetnie wpływa na nasz metabolizm).

- To świetny zamiennik kawy, bowiem jedna filiżanka matchy dostarcza taką samą ilość kofeiny co jedna filiżanka kawy, przy czym dodaje nam energii stopniowo i, co najważniejsze, pozwala uniknąć nagłego spadku sił.

- Stymuluje procesy metaboliczne.

- Reguluje poziom cukru we krwi.

- Jest cudownym źródłem antyoksydantów i przeciwutleniaczy, co może zapobiec chorobom nadciśnienia, cukrzycy.

- Ma dobroczynny wpływ na nasz układ nerwowy (dzięki wysokiej zawartości aminokwasu L-teanina).

- Matcha w swoim składzie posiada chlorofil, co powoduje, że oczyszcza nasz organizm

 z toksyn.

Właściwości matchy są coraz bardziej doceniane. Dodajemy ją do wypieków, ciast, ciasteczek, a nawet możemy wykonywać z niej domowe maseczki.

 

Podzielę się z Wami moim ulubionym przepisem na matchę z mlekiem owsianym:

- 1-2 łyżeczki sproszkowanej zielonej herbaty matchy

- woda w temperaturze 70-80 stopni Celsjusza

- 200 ml mleka owsianego

- ulubiony kubek lub filiżanka

Do ulubionej filiżanki, kubka wsypujemy 1- 2 łyżeczek matchy, zalewamy wodą w temperaturze 70-80 stopni Celsjusza (nigdy wrzącą wodą!), do poziomu około połowy kubka. Mleko podgrzewamy i dolewamy do matchy, mniej więcej pół na pół - ja osobiście wolę więcej mleka.

Ciekawostka: Jeśli nie posiadasz spieniacza do mleka, możesz użyć blendera z końcówką do spieniania mleka lub rózgi kuchennej, którą każda z nas ma na pewno w swojej kuchni.

Do wiedzy na temat matchy i spożywania tej pysznej herbaty z mlekiem owsianym zainspirowały mnie moja siostra i mama chrzestna

wstecz

Komentarze (0) Skomentuj