Truskawki to jeden z najpopularniejszych owoców w Polsce, symbol nadchodzącego lata. Sezon jest dość krótki (zawsze ZA KRÓTKI) i trwa od końca maja do mniej więcej połowy lipca. To owoc, który ma wiele cennych witamin i minerałów, wpływa na nasze zdrowie, urodę i dobre samopoczucie. Truskawki zawierają między innymi witaminy z grupy C, B, A i E, błonnik, fosfor i wapń. Polecane są osobom cierpiącym na schorzenia wątroby, reumatykom, są moczopędne (wspomagają nerki), obniżają również poziom cholesterolu oraz ciśnienie tętnicze.

Przygotowałam dla Was, Drodzy Czytelnicy, przepis na szybkie, proste ciasto truskawkowe z dodatkiem nasion chia, kiwi i soku z cytryny.

Potrzebne składniki:
- 4-5 średnich jajek
- pół szklanki cukru białego, trzcinowego lub cukru pudru
- około 2 szklanek (250 ml – jedna szklanka) mąki pszennej, użyłam włoskiej, może być również tortowa
- 300-350 ml oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 600-700 dkg świeżych truskawek
- sok z cytryny
- 2 kiwi
- 3-4 łyżeczki nasion chia
- kilka płatków kokosa (kupiłam w sklepie ze zdrową żywnością).

Jajka powinny być w temperaturze pokojowej, dodajemy do nich cukier puder i miksujemy około 4 minut do uzyskania jednolitej masy, powoli dolewamy olej rzepakowy dalej mieszając na wolnych obrotach. Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sito, dodajemy powoli do masy mieszając łyżką drewnianą. Do całości dodajemy sok z cytryny, kiwi oraz kilka truskawek kroimy w kostkę i wraz z nasionami chia dodajemy do ciasta. Przelewamy naszą masę do formy (używam okrągłej, wygląda estetycznie), na wierzch układamy pokrojone w kostkę truskawki i posypujemy kokosem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (175 stopni, grzanie góra, dół) i pieczemy przez około 50 minut, sprawdzając metodą tzw. „suchego patyczka” czy ciasto jest gotowe. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego

wstecz

Komentarze (0) Skomentuj