Kuchnia japońska uważana jest za najzdrowszą kuchnię świata. Według Światowej Organizacji Zdrowia Japonia jest krajem o najdłuższej długości życia. Mężczyźni żyją tu średnio 85 lat, a kobiety średnio 2 lata dłużej. 

Jest dość prosta i nie wymaga większych zdolności kulinarnych, a przy tym wpływa na nasz organizm dobroczynnie, gdyż potrawy są przyrządzane ze zdrowych i świeżych składników. 
Japonia oczywiście słynie z produkcji i konsumpcji ryżu, a pierwsze pola ryżowe pojawiły się ok. 5 w p.n.e. Kuchnia tego kraju obfituje w również świeże ryby, owoce morza i warzywa, często spożywane na surowo, o czym wiedzą miłośnicy sushi. Sushi składa się z ryżu, surowej ryby, „sprasowanych” alg morskich, warzyw i dodatków (np. białego sera, sezamu czy awokado). Istotną rolę w kuchni japońskiej zajmują grzyby, tofu oraz glony. Posiłki Japończyków składają się również z zup, które przygotowują w specjalnym garnku lub bezpośrednio na swoich stołach.  Przykładem jest tak znana i lubiana zupa miso, przyrządzana na bazie pasty miso, ugotowanych warzyw, alg morskich i tofu. Ryby, warzywa i mięsa poddawane są bardzo krótkiej obróbce termicznej, na kilka sekund są zanurzane we wrzątku. Japończycy starają się unikać smażenia potraw na głębokim oleju, a tłuszcze zwierzęce pojawiają się na ich stołach dość rzadko. W kuchni japońskiej dania są bardzo zdrowe, niskokaloryczne i lekkostrawne. Kraj ten słynie także z picia zielonej herbaty, którą Japończycy spożywają do każdego posiłku. Najbardziej znany i popularny napój to matcha (sproszkowana zielona herbata).
Sekret długowieczności Japończyków to nie tylko kuchnia, ale również postępowanie w ich codziennym życiu: radość życia, spokój ducha, cieszenie się z małych rzeczy, docenianie piękna w naszej codzienności, bycie dobrym dla siebie i innych, a także duża dawna ruchu. W kulturze tej ważne są także joga i medytacja.
 
Przepis na tradycyjne słodkie japońskie danie „Dango Mitarashi”

Dango to kluski z mąki ryżowej, uwielbiane przez Japończyków. Może również zagościć na naszych stołach w postaci przekąski bądź dania głównego.
Ryżowe kulki w słodko-słonym syropie na bazie sosu sojowego oraz cukru.

Przygotowanie:

Masa na kluski z mąki ryżowej:
- 1,5 szklanki kleistej mąki ryżowej
- woda
 
Przygotowanie składników na sos mitarashi:
- 1/2 szklanki wody
- 1/3 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 3-4 łyżki sosu sojowego
- 1,5 łyżki białego wina
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 1-2 łyżeczki białego wina

Przesianą mąkę  wsypujemy do miski i powoli dodajemy wodę. Następnie ugniatamy ciasto aż uzyskamy konsystencję przypominającą plastelinę. Kolejno lepimy małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Następnie gotujemy wodę na małym ogniu i powoli wrzucamy nasze kuleczki. Mieszamy tak, aby nie przywarły do dna. Czas to około 5-10 minut od momentu wypłynięcia (podobnie gotujemy pierogi). Po wypłynięciu gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty.
Dango wyjmujemy z wody i przekładamy do miski z bardzo zimną wodą (dzięki temu nie będą się do siebie kleiły). Odcedzamy i nakładamy na patyczki (możemy wspólnie z dziećmi pokolorować wcześniej patyczki, będzie to świetny pomysł na spędzenie wspólnego czasu z rodziną). Następnie sos sojowy, wodę, cukier oraz ocet musimy zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w małej ilości zimnej wody i dodajemy do reszty zagotowanych składników.
Gotujemy około 5-8 minut aż sos zrobi się gęsty i będzie ładnej konsystencji. Nasze kuleczki Dango polewamy sosem.
Polecam Deser japoński zjeść zaraz po przyrządzeniu.

Smacznego! Wasza Maggy

wstecz

Komentarze (0) Skomentuj