Lokalnie, naturalnie, sezonowo, bezpośrednio – to hasła, którymi kierują się organizatorki Targu na Zielonym i założycielki Fundacji Na Zielonym.
I nie są to wyłącznie slogany reklamowe, tylko realne kryteria, według których wybierani są wystawcy, zapraszani na gliwicki targ żywności ekologicznej i tradycyjnej, działający w naszym mieście już piąty rok.
LOKALNIE
Na Targu na Zielonym znajdziemy drobnych producentów i lokalnych rolników, prowadzących swoją działalność nie dalej niż 150 km od Gliwic. Są wśród nich serowarzy farmerscy, nagradzani na ogólnopolskich festiwalach sera, wytwórcy wędlin, którzy dziedziczą swój fach z pokolenia na pokolenie, małe manufaktury przetworów, wyśmienitych olejów, musztard i soków. Na Targ przyjeżdżają również wytwórcy naturalnych kosmetyków, domowych środków czystości oraz lokalni twórcy rzemiosła, często działający w duchu zero waste.
NATURALNIE
Znaczna część produktów dostępnych na Targu posiada certyfikat ekologiczny, dotyczy to przede wszystkim warzyw. Regularnie do Gliwic przyjeżdża również jedna z niewielu ekologicznych piekarni w Polsce - Chlebio z Bystrej, wypiekająca swoje chleby na bazie wszystkich możliwych mąk oprócz... pszennej.
Ekologiczny certyfikat nie jest jednak podstawowym kryterium doboru wystawców, równie znacząca jest jakość, naturalne składniki, tradycyjny sposób produkcji, a przede wszystkim zaufanie do producentów, z którymi Fundacja współpracuje od lat.
Duży wybór mają smakosze nabiału - w stałej ofercie znajdą naturalne przetwory z mleka krowiego, koziego i owczego, a od niedawna również sery wegańskie, produkowane na bazie orzechów.
Na Targu można zaopatrzyć się także w wyśmienite, naturalnie wędzone ryby, prosto z wędzarni Pod Borem z Ochab.
Jednak najdłuższe kolejki ustawiają się zazwyczaj do stoisk z wędlinami. Tradycyjne receptury, naturalny skład i wysoka jakość surowca przekładają się na doskonały smak dostępnych na Targu wyrobów wędliniarskich, które podbiły już podniebienia wielu klientów.
SEZONOWO
Na Zielonym nie znajdziemy w listopadzie truskawek i malin, a w lutym rzodkiewki i pomidorów czy owczego sera. Poszczególne produkty pojawiają się zgodnie z rytmem natury i porami roku, dostępne są przez ściśle określony czas, który reguluje sama przyroda.
BEZPOŚREDNIO
U podstaw organizacji Targu na Zielonym leży idea skrócenia łańcucha dostaw oraz promocja sprzedaży bezpośredniej. Targ daje możliwość nawiązywania bezpośrednich relacji między producentami żywności i konsumentami, niosących korzyści dla obu stron.
Od marca bieżącego roku Targ na Zielonym odbywa się w 150-letniej, zabytkowej Hali Modeli, będącej własnością Gliwickich Zakładów Urządzeń Technicznych. Ponad 600 metrów kwadratowych powierzchni umożliwia udział większej liczbie wystawców, niż w poprzedniej lokalizacji, a klientom zapewnia przestrzeń niezbędną do zachowania dystansu.
Po ponad 4 latach funkcjonowania, od 17 października, Targ będzie otwarty co tydzień, w każdą sobotę od godziny 8.00 do 11.00. To odpowiedź na głosy klientów, chcących zaopatrywać się częściej w zdrowe produkty u swoich ulubionych wystawców.
Lokalizacja
Hala Modeli GZUT, ul. Wincentego Pola 9, Gliwice
(budynek przy NFZ, wejście od strony politechniki)
Więcej informacji: https://www.facebook.com/TargNaZelenym/
www.nazielonym.pl
Kontakt: fundacja@nazielonym.pl kom. 535 500 179
www.nazielonym.pl
Kontakt: fundacja@nazielonym.pl kom. 535 500 179
Materiał partnera
Komentarze (0) Skomentuj