Od trzech lat przyciąga mieszkańców chcących poznać, jak smakuje prawdziwa, dobra żywność prosto od rolnika. Choć usytuowany w postindustrialnym otoczeniu (na BLCRK przy Dubois 22), Targ na Zielonym tętni życiem i zielenią, nie tylko z nazwy. 
Od trzech lat przyciąga mieszkańców chcących poznać, jak smakuje prawdziwa, dobra żywność prosto od rolnika. Choć usytuowany w postindustrialnym otoczeniu (na BLCRK przy Dubois 22), Targ na Zielonym tętni życiem i zielenią, nie tylko z nazwy. 

Targ na Zielonym to żywność, często ekologiczna, lokalna, wytworzona w sposób tradycyjny, pochodząca z pewnego źródła: ekologiczne pieczywo bezglutenowe, warzywa, oleje, sery farmerskie, masło, nabiał jest krowi, owczy i kozi, jaja od szczęśliwych kur czy tradycyjne wędliny. Na Zielonym wszystko pojawia się w naturalnym rytmie pór roku, a większość z dostawców oferowany asortyment przygotowuje osobiście. 

Targ działa przez cały rok, oferując produkty sezonowe. W kwietniu, co dwa tygodnie, zaprasza na stoiska zaprzyjaźnionych rolników, sprzedających, jak zawsze, produkty wysokiej jakości. Jednak to nie tylko handel, także, a może przede wszystkim, miejsce spotkań, wymiany poglądów, umiejętności i wspólnego działania. W sezonie wiosenno‑letnim odbywają się dodatkowe projekty, mające na celu zintegrowanie lokalnej społeczności. 

Na stałe już wpisała się w targowy grafik cykliczna wymiana książkowa, organizowana wraz z biblioteką miejską. Najbliższa już 13 kwietnia. Regularnym gościem jest Warsztat Miejski, zachęcający do majsterkowania, czy Gliwicka Kooperatywa Spożywcza Tomata, z którą można posadzić sadzonki i wymienić się przetworami. 

Pod koniec kwietnia na Targu odbędzie się kolejna, trzecia już edycja imprezy „Zasadź się na Zielonym”. Jej uczestnicy będą mogli wziąć udział w warsztatach ogrodniczych oraz wymianie sadzonek i roślin doniczkowych, a gość specjalny, Barbara Chronowska‑Cholewa, autorka bloga Słoneczny Balkon, podzieli się swoim doświadczeniem w zakresie uprawy roślin jadalnych na balkonie.

Dla organizatorek Targu na Zielonym ważne są kwestie i jakość produktów, ale także aspekt etyczny handlu: produkty pochodzą wprost od rolników i z gospodarstw ekologicznych, sprzedawane są bez pośredników, zaś fundacja na tym nie zarabia, traktując Targ jako rodzaj świadomej edukacji ekologicznej i zdrowotnej, połączonej ze zdobywaniem umiejętności przydanych w codziennym życiu. 
Kto za tym wszystkim stoi? Fundacja Na Zielonym, czyli trzy matki, żony i lokalne aktywistki, dla których temat zdrowej i bezpiecznej oraz sprawiedliwej ekonomicznie żywności jest niezwykle ważny i które wierzą, że tak samo istotny jest on dla wielu gliwickich rodzin. 

Harmonogram targów: 13, 27 kwietnia, 11, 25 maja, 8, 15, 29 czerwca   

tel. 535 500 179 
lokalizacja: Dubois 22, Gliwice   

Galeria

wstecz

Komentarze (0) Skomentuj