Plebiscyt ogłosił, już po raz dziewiąty,portal Sztuka Architektury, a o miano najlepszej realizacji 2016 roku w dwóch kategoriach – publicznej i prywatnej, walczy 150 kandydatów.  Wśród nich – projekt biura Zalewski Architecture Group, autora koncepcji rewitalizacji willi Artura Neumanna, dziś siedziby gliwickich wodociągów.

Zadanie projektowe obejmowało remont istniejącego budynku, rozbudowę oraz zmianę jego funkcji. Zakładał także rewitalizację otaczającego willę ogrodu i wyposażenie go w wiązane z nową funkcją elementy. Dzięki tej interwencji zaniedbywany przez lata budynek zyskał nowe oblicze i został przywrócony do życia.
Rewitalizacja Willi Neumanna – to projekt biura Zalewski Architecture Group. Ten zespół odpowiedzialny jest zarówno za wizję rewitalizacji samego budynku, jak i projekt jego wnętrz. Realizacja zdobyła drugie miejsce w konkursie Eurobuild Awards w Architekturze 2016, była także laureatem plebiscytu redakcji „Nowiny Gliwickich” w kategorii najlepsza przestrzeń miejska 2016, zdobywając „Złotego Gwoździa” .

Pochodząca z 1926 roku willa wydawcy i drukarza Arthura Neumanna przy ul. Rybnickiej w Gliwicach jest rezydencją z ogrodem. Zabytkowy budynek był przez lata nieużytkowany i nieremontowany. Ale zachowało się w nim sporo oryginalnych detali, przy rewitalizacji pieczołowicie wyremontowanych. Pierwotną bryłę willi zachowano, uwypuklając jej historyczną formę poprzez zastosowanie jednego koloru – białego, również na dachu oraz we wnętrzach. Zdaniem projektantów takie rozwiązanie sprawia, że willa jest bliska abstrakcyjnej bryle.

Dzięki zastosowaniu ultracienkiego materiału izolacyjnego można było odtworzyć dekoracje sztukatorskie; zachowano gabaryty i podziały stolarki okiennej; odrestaurowano witraże na klatce schodowej oraz kominek z charakterystycznymi kaflami. Wnętrza zaadaptowano do nowych potrzeb – zamiast pokoi mieszkalnych powstały tu biura, a dawna paradna sala reprezentacyjnej części domu dziś jest nowoczesną salą konferencyjną. W drugim etapie prac do zabytkowego budynku będzie dostawiony nowy pawilon o opływowym, organicznym kształcie i szklanych elewacjach.
Głosować można tu http://www.sztuka-architektury.pl/index.php?s=59#sonda
Plebiscyt trwa do końca lutego. 
Zdjęcia pochodzą ze strony pracowni projektowej Zalewski Architecture Group.

Galeria

wstecz

Komentarze (5) Skomentuj

  • Benek 2017-02-05 10:50:14
    Willa odzyskała życie, to dobrze. Projekt architektów jest ok, ale ni za bardzo podoba mi się pomysł doczepki do tego budynku jakiegoś akwarium ze szkła.
    • realista 2017-02-06 13:43:58
      Wrecz przeciwnie.Mnie podoba sie polaczenie nowego szklanego budynku z tym.
  • zibi 2017-02-06 19:42:57
    Mnie się ten budynek nie podoba. Za biały... Coś wyrózniajacego by się przydało
  • jola lojalna 2017-02-06 19:44:39
    piękny jest ! nie moge się napatrzeć jak tamtędy przejeżdżam busem.
  • olka 2017-02-06 20:23:58
    cudna !