Konkurs „Godomy po naszymu” odbył się w Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Kochcicach. W tym samym dniu zorganizowano również finał konkursu kulinarnego – „Spichlerzowe danie roku”. Obydwa wydarzenia przygotowała Fundacja Lokalna Grupa Działania Spichlerz Górnego Śląska.
Konkursy mają na celu promocję walorów kulturowych Górnego Śląska poprzez popularyzację gwary śląskiej oraz propagowanie kuchni regionalnej. W tym roku odbyła się już ich ósma edycja. 

Laureatami tegorocznego Konkursu Etnolektów „Godomy po naszymu” pt. „Je żech stond” zostali: w I kategorii wiekowej (klasy IV-VI) Kinga Mandel z Sośnicowic, w II kategorii (młodzież) Marcel Mandel z Sośnicowic, a w III kategorii (dorośli) Ilona Gołek z Kochcic. Nagrodę publiczności otrzymała Weronika Symiec z Kochcic. Nagrodę Grand Prix przyznano Marcelowi Mandelowi. 

W gronie laureatów znaleźli się także przedstawiciele gminy Toszek: Szymon Grochla ze Szkoły Podstawowej w Kotulinie, który zajął III miejsce oraz Adam Kulik ze Szkoły Podstawowej im. Ireny Sendler w Toszku – zdobywca II miejsca w swojej kategorii wiekowej. Z kolei Natalia Zaczkowska z Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Rudnie, reprezentująca gminę Rudziniec, zajęła III miejsce w kategorii klas IV-VI.

Mistrzami kuchni śląskiej konkursu „Spichlerzowe danie roku 2018” pt. „Jak godomy, tak warzymy” zostali: w I kategorii (restauracje, szkoły gastronomiczne) Mateusz Wysocki – uczeń Zespołu Szkół Hotelarsko-Gastronomicznego w Tarnowskich Górach, w II kategorii (stowarzyszenie) Koło Gospodyń Wiejskich w Pawełkach, a w III kategorii (osoby fizyczne) Alicja Głuchowska z Kochanowic. 

Nagrodę Złotej Warzechy otrzymała Alicja Głuchowska, Srebrną Warzechę przyznano Gospodarstwu Agroturystycznemu Kornelia Bieniek-Kiełbasa z Proboszczowic w gminie Toszek, a brązową – Kołu Gospodyń Wiejskich Kochanowice. 

Ozdobą wydarzenia były koncerty zespołów działających przy Gminnym Centrum Kultury i Informacji w Kochanowicach, Młodzieżowej Orkiestry Dętej Kochanowicki Young Band oraz Kochanowickiej Biesiady. Gościnnie zaprezentował się ZPiT Halka z Lublińca, a na zakończenie wystąpiła gwiazda  – zespół Frele. 

Publiczność mogła również obejrzeć wystawy „Barwy Śląska” oraz rzeźby z węgla i śląskie malarstwo z kolekcji Gerarda Trefonia. 

Na uczestników czekał również poczęstunek. Potrawy regionalne przygotowali półfinaliści konkursu „Jak godomy, tak warzymy”. Były wśród nich dania z Gospodarstwa Agroturystycznego Kornelia Bieniek- Kiełbasa z Proboszczowic – swiyczki w necu i kompot z rabarbru oraz welflajsz. Oprócz potraw konkursowych można było też skosztować przysmaków przygotowanych przez mieszkańców gminy Kochanowice. 

Liczne wystawy rękodzielników, obrazów, stoisk promocyjnych stanowiły dodatkową atrakcję. Dla dzieci zorganizowano kącik malowania twarzy, zaś maskotka LGD Spichlerza Górnego Śląska, Miś Spichluś, hojnie częstował wszystkich słodyczami.

Uczestnikom wielkiego finału spichlerzowych konkursów podczas imprezy towarzyszyli m.in. europoseł Marek Plura, poseł na Sejm RP Andrzej Gawron, starosta gliwicki Waldemar Dombek i starosta tarnogórski Krystyna Kosmala, burmistrzowie i wójtowie zaprzyjaźnionych gmin oraz Grzegorz Franki – prezes Związku Górnośląskiego. Gościem specjalnym był Dawid Coceancig – laureat II miejsca w telewizyjnym konkursie „Bake off, ale ciacho”. 

(pik)








 
wstecz

Komentarze (0) Skomentuj