16 lutego przypada dzień, na który czekają wszystkie łasuchy, a mowa o tłustym czwartku.

Z tej okazji z różnych stron powiatu gliwickiego na Zamek w Toszku zjadą panie z kół gospodyń wiejskich, by pochwalić się swoimi słodkimi kreplami. Jury rozstrzygnie, które pączki okażą się być najlepsze.    

Inicjatywa świętowania i dzielenia się słodkimi kreplami zaczęła się w gminie Toszek jeszcze w pandemii, kiedy powstał pomysł, aby panie z lokalnych kół gospodyń wiejskich nagrywały filmiki z przygotowywania oraz wyrabiania pączków, czy faworków. Według pomysłodawczyni - Katarzyny Prawdy, zastępcy dyrektora na Zamku w Toszku, to wówczas była szansa, by podczas pandemii w niewielkim gronie spotkać się z drugim człowiekiem – Wszystko zaczęło się dwa lata temu w środku pandemii, jednak kiedy tylko obostrzenia zelżały, to zaplanowaliśmy „Mały Festiwal Krepla”, w którym wzięło udział siedem kół gospodyń wiejskich z gminy Toszek. Panie wówczas przygotowały głównie pączki oraz faworki, ale były także inne słodkości wykonane z czekolady, czy różnego rodzaju ciastka. W zeszłym roku biesiadowałyśmy po raz pierwszy stacjonarne - mówi.  

Z pompą

To pierwsza impreza na tak dużą skalę, gdzie rolę głównego bohatera odgrywają pączki. Dzień po tłustym czwartku, a więc 17 lutego odbędzie się „Powiatowy Festiwal Krepla” w Sali Posadowskiej na toszeckim zamku, gdzie będzie można skosztować maszketów, które przywiozą ze sobą panie z kół gospodyń wiejskich z całego powiatu gliwickiego. Do walki o najlepszego krepla stanie 18 kół, a jury wyłoni najlepszą piątkę.

Kto chce spróbować? 

Organizatorzy liczą, że konkurs stanie się tradycją - Chcielibyśmy to kontynuować, widzimy, że jest to trafiony pomysł, że Koła Gospodyń Wiejskich mogą się spotkać, zintegrować, wymienić się swoimi pomysłami, przepisami, myślę, że to naprawdę jest fajna impreza – podkreśla Prawda.   

 


Przepis na kreple z serka
Składniki:
1 opakowanie serka homogenizowanego
2 jajka
10 dkg cukru
20 dkg mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
1 paczka cukru wanilinowego
Sposób przygotowania:
Jajka rozmieszać z cukrem, mąką, serkiem i proszkiem do pieczenia na pulchną masę. Przygotowaną masę sformuj w kulkę i smaż w głębokim tłuszczu.
 


Choć zakończono już przyjmowanie zgłoszeń od KGW, to każdy, kto chciałby uczestniczyć w festiwalu, wystarczy, że zgłosi się po bezpłatną wejściówkę do biura Centrum Kultury „Zamek w Toszku” lub zarezerwuje miejsce telefonicznie pod numer 32 233 44 93, ponieważ ilość miejsc jest ograniczona.
Pączki z nadzieniem różanym, z budyniem, marmoladą, a może faworki zwyciężą podczas pierwszego Powiatowego Festiwalu Krepla? Wkrótce okaże się, jakie nadzienie podbije podniebienie jury.

Patrycja Cieślok-Sorowka
 

Galeria

wstecz

Komentarze (0) Skomentuj