To był prawdziwy raj dla łasuchów, bowiem na stołach królowały pączki, faworki, oponki oraz inne słodkości.
Dzień po tłustym czwartku na Zamek w Toszku zjechało 17 kół gospodyń wiejskich z całego powiatu gliwickiego, by stanąć do rywalizacji o najlepsze pączki w pierwszym Powiatowym Festiwalu Krepla.
Jury nie miało łatwego zadania, a to za sprawą ilości słodkich wypieków, talentów kulinarnych pań, które przełożyły się na niecodzienne nadzienia pączków. Nie zabrakło tradycyjnych krepli z różą, marmoladą, czy faworków, ale spróbować można było także pączków z makiem, kremem pistacjowym, czy limonkowym, faworków na piwie, czy pączków z boczkiem i cheddarem, albo połączenie wiśni z chilli.
Wybrano pięć kół, które zostały nagrodzone za najlepsze pączki:
- Nagroda Publiczności – KGW Pniowianki z Pniowa (gmina Toszek)
- Nagroda Starosty Powiatu Gliwickiego – KGW Gierałtowice
- Nagroda Dyrektora CK Zamek w Toszku – KGW Kozłowianki z Kozłowa (gmina Sośnicowice)
- Nagroda Burmistrza Toszka – KGW Pod Kalbergiem w Kotliszowicach (gmina Toszek)
- Nagroda Kierownika powiatowego biura ARiMR w Pyskowicach – KGGiM w Pilchowicach
Organizatorzy zapewniają, że za rok odbędzie się kolejna słodka edycja festiwalu z okazji tłustego czwartku.
pcs
Komentarze (0) Skomentuj