Zdrowe śniadanie do podstawa, dlatego każdy powinien zadbać, aby codziennie rano zjeść pożywny posiłek, który zapewni energię do działania na kilka godzin. Jedną z propozycji śniadaniowych jest owsianka na wodzie z dodatkami.

  1. Dlaczego właśnie płatki owsiane?
  2. Płatki owsiane błyskawiczne, górskie i zwykłe

  3. Jak powstaje idealna owsianka na wodzie?

Płatki owsiane są zdrowe, niskokaloryczne, a jednocześnie dostarczają dużą dawkę energii. Jedzone z dodatkiem świeżych lub suszonych owoców, albo z orzechami, smakują rewelacyjnie, dlatego będą odpowiednim śniadaniem nie tylko dla łasuchów, ale również niejadków.

Dlaczego właśnie płatki owsiane?

Płatki owsiane należą do jednego z najzdrowszych śniadań, jakie w ogóle wymyślono na świecie. Jedna porcja płatków przygotowanych na wodzie lub mleku dostarcza do organizmu wszystkie niezbędne do jego funkcjonowania aminokwasy, a także:

  • witaminę B1 oraz kwas pantotenowy, które pozytywnie wpływają na stan skóry, włosów i paznokci, oraz przeciwdziałają zmęczeniu i rozdrażnieniu,

  • witaminę B6, odpowiedzialną za poprawę koncentracji i pamięci, a także przeciwdziałającą anemii,

  • substancje antydepresyjne,

  • błonnik pokarmowy, w tym duże ilości beta-glukanu,

  • żelazo,

  • magnez,

  • witaminy.

Ziarno owsa zawiera również nienasycone kwasy tłuszczowe, których wielu ludziom brakuje w codziennej diecie. Ich roli nie da sie przecenić, ponieważ zapobiegają zakrzepicy, łagodzą podrażnienia, biorą udział w utrzymaniu nawilżenia skóry, chronią przed nowotworami oraz mają swój udział w profilaktyce i leczeniu miażdżycy. Jedna porcja owsianki spożywana na śniadanie lub kolację jest zatem źródłem wielu cennych dla zdrowia substancji, które można sobie dostarczyć w prosty i przyjemny dla kubków smakowych sposób.

Płatki owsiane błyskawiczne, górskie i zwykłe

Zanim przejdziemy do tego, jak ugotować owsiankę, warto poznać trzy podstawowe rodzaje płatków owsianych. Różnią się one od siebie głównie stopniem rozdrobnienia, a zatem również czasem gotowania. Płatki zwykłe gotują się najdłużej, ponieważ są najmniej przetworzone; powstają w procesie zgniatania obłuszczonego ziarna. Płatki owsiane górskie gotuje się szybciej, ponieważ są mocniej rozdrobnione niż te zwykłe. Najszybciej przygotowuje się płatki błyskawiczne - najczęściej wystarczy zalać je szklanką wrzątku lub gorącego mleka, aby uzyskać gotową owsiankę. Podczas produkcji płatki są bowiem dodatkowo poddawane działaniu pary, co rozluźnia i zmiękcza ich strukturę. Z tego powodu szybciej chłoną wodę i już po kilkunastu sekundach są gotowe do spożycia.

Jak powstaje idealna owsianka na wodzie?

Przygotowana na wodzie owsianka może być równie smaczna jak ta zrobiona na mleku. W tym wypadku smak owsianki zależy w dużej mierze od tego, w jaki sposób zostanie ugotowana oraz jakie dodatki wybierze kucharz. Oto prosty sposób na to, jak zrobić owsiankę na wodzie.

Najlepsza owsianka to taka, która smakuje spożywającej ją osobie, dlatego nie ma jednego, uniwersalnego przepisu na przyrządzenie śniadania z płatków owsianych. Proces ten można podzielić na dwa etapy, z których pierwszy to gotowanie płatków, a drugi dobór dodatków. Aby przygotować owsiankę na wodzie, będą potrzebne oczywiście płatki owsiane oraz gorąca woda. Zachowanie proporcji płatków i wrzątku w stosunku 1:2 pozwala uzyskać gęstą owsiankę. Jeśli ma być ona mniej zwarta, należy zwiększyć ilość wody. Owsiankę "na szybko" można przygotować, zalewając błyskawiczne płatki owsiane wrzątkiem. Taki zabieg pozwala na uzyskanie śniadania dosłownie w kilka minut. Do płatków wystarczy dodać ulubione składniki i gotowe! Nieco więcej czasu trzeba poświęcić na przygotowanie płatków górskich. Czas ich gotowania wynosi około 5 min, w zależności od ilości użytej wody i płatków. Najdłużej, bo kilkanaście minut, gotują się płatki zwykłe.

Aby urozmaicić smak owsianki, do wody można dodać składniki dosładzające i zmieniające smak. W trakcie gotowania wodę można dosłodzić łyżką miodu lub wsypać do niej garść rodzynek albo świeże owoce, np. maliny. Po ugotowaniu płatków, reszta pozostaje już w gestii kucharza, który przygotowuje owsiankę. Do płatków można dodać pół szklanki świeżych lub suszonych owoców, kilka orzechów lub szczyptę cynamonu. W sklepach dostępne są również gotowe mieszanki ziaren i bakalii, które z powodzeniem można dodać do owsianki.

Owsianka na wodzie nie musi być więc daniem nudnym, jałowym i pozbawionym smaku. Każdy może dostosować ją do własnych preferencji kulinarnych i każdego dnia przygotować inną wersję. Dobrze przygotowana owsianka zapewni uczucie sytości na kilka godzin i będzie stanowiła idealny początek dnia, znacznie lepszy i zdrowszy niż czarna, gorzka kawa. To łatwe w przygotowaniu danie pozwoli zacząć dzień od pożywnego, zdrowego posiłku, który nie tylko dostarczy energii do działania na wiele godzin, ale również zadba o dobre samopoczucie spożywającej je osoby. Owsianka jest idealnym rozwiązaniem zarówno dla dzieci, jak i dorosłych, można ją zabrać ze sobą do pracy jako drugie śniadanie lub przygotować wieczorem na kolację.

Materiał partnera

wstecz

Komentarze (0) Skomentuj