Projekt uczniów z Zespołu Szkół Ogólnokształcących Specjalnych w Gliwicach został nagrodzony, a to oznacza grant finansowy i dalszą realizację pomysłu.

„Projektanci Edukacji” to ogólnopolski konkurs organizowany przez wydawnictwo edukacyjne - Nowa Era. Jury w styczniu wyłoniło aż 60 zwycięskich projektów XII edycji konkursu, które otrzymały grant finansowy w wysokości 1000 zł na dalszą realizację pomysłu. Wśród nagrodzonych znalazła się gliwicka placówka przy ulicy Gierymskiego - Zespół Szkół Ogólnokształcących Specjalnych w Gliwicach. „Kuchnia bez barier” to projekt, który zakłada stworzenie prostej książki kucharskiej dla każdego.

- „Kuchnia bez barier”, czyli dostępna dla wszystkich, bez jakichkolwiek barier, zarówno dla tych, co potrafią czytać, dla tych, którzy tej czynności jeszcze nie potrafią, dla małych dzieci, jak i tych trochę starszych. Staramy się tak dobierać przepisy, by były jak najprostsze w wykonaniu, choć pomoc osób dorosłych czasem jest nieunikniona, chodzi o kwestie przypilnowania podczas działań w kuchni, chociażby przy piekarniku – mówi Małgorzata Mendla, nauczycielka w ZSO nr 7 w Gliwicach.

Pieczenie, gotowanie, wspólne działanie

Nauczycielki wraz z dziećmi często uczęszczają do sali gospodarstwa domowego w budynku szkolnym, by urozmaicić zajęcia uczniom, którzy funkcjonują na poziomie różnego stopnia niepełnosprawności. Jedenastoosobowa grupa, w wieku 10-11 lat chętnie podejmuje się pracy w kuchni i przygotowuje pyszne dania oraz przekąski, między innymi: placek owsiany, naleśniki, serowe ciasteczka z jabłkami, pizza, czy serowa zapiekanka.

- Chcemy opracować około 20 przepisów, które będą szczegółowo rozpisane z wykorzystaniem symboli komunikacji alternatywnej AAC.  Książka kucharska, którą tworzymy będzie łatwa do odczytania przez wszystkich. To mają być proste przepisy, proste składniki, prosta realizacja. Dzieci w kuchni rozwijają swoją samodzielność. Cieszymy się ze zwycięstwa, zakasujemy rękawy i walczymy dalej – podkreśla Mendla.
Zadowolenia z zajęć nie kryją rodzice, którzy doceniają naukę samodzielności wśród dzieci - Zajęcia w których syn bierze udział wraz z klasą są dla dzieci świetną zabawą. Doskonale usprawniają manualnie, uczą pracy w zespole oraz indywidualnej. Ponadto rozbudzają w dzieciach ciekawość do poznawania nowych dań i ich przyrządzania. Zajęcia wspaniale pokazują jak planować pracę i dobrze wpływają na spędzenie wolnego czasu. Uczą dbania o czystość - włączając dzieci w sprzątanie. Syn bardzo lubi zajęcia z projektu, jest nimi oczarowany, chętnie odtwarza poznane przepisy, chce uczestniczyć w następnych – mówi Patrycja Brzezowska, mama ucznia.

Nagroda i dalsze starania 

Wygrany grant finansowy zostanie wykorzystany na zakup podstawowego sprzętu do sali, w której gotują mali kucharze, jednak to nie koniec, bowiem w planach jest także wyjście dzieci wraz z opiekunami do restauracji. Drugi etap konkursu trwa do 20 kwietnia, kiedy to należy opisać dalsze działania w projekcie oraz udokumentować postęp prac, a także wykorzystanie grantu na dalszy rozwój.

Patrycja Cieślok 
 

Galeria

wstecz

Komentarze (0) Skomentuj