237 domków, kamieniczek, warowna twierdza, zamek książęcy w towarzystwie dziesiątek piernikowych ludzików. Z mroku wyłania się przejeżdżający czekoladowy pociąg. Oświetlone blaskiem choinek pachnące cynamonem, goździkami i imbirem miasto to świąteczna sceneria piernikowej makiety.
Cudowne Miasto z Piernika to 1,1 tony ciasta piernikowego. Nieziemski zapach zapewnia 105 kilogramów użytego miodu i 32 kilogramy korzennych przypraw. Setki kilogramów świątecznego wypieku modelarze ozdobili litrami lukru, do którego wykorzystali 308 jaj, 150 cytryn i 36 kilogramów cukru pudru. Efektem tych słodkich prac jest miasteczko o powierzchni 80 metrów kwadratowych.
Jedyna na świecie makieta kolejowa z piernika to efekt żmudnych i długotrwałych prac twórców Kolejkowa. Dla nich świąteczny okres zaczął się już latem, a budowa piernikowego miasta trwała pół roku.
– Każdy element piernikowego miasteczka był najpierw wypiekany, a następnie odpowiednio przycinany. Zamek zbudowany jest z maleńkich cegiełek, które pojedynczo wycinaliśmy z wielkiego prostokątnego piernika. Później trzeba było wszystko skleić i ozdobnie polukrować. Sam zamek to 3689 miniaturowych cegiełek. Był to naprawdę twardy piernik do zgryzienia - z uśmiechem opowiada modelarz Bartek
Piernikarska tradycja zrodziła się na Śląsku już w XIV wieku, a śląscy rzemieślnicy szybko stali się mistrzami w tej dziedzinie. Historyczne korzenne wypieki miały podobną recepturę do współczesnych wypieków, ale zupełnie inny był sposób wypieku. Pierniki pieczone były w ogromnych, prostokątnych formach wykonanych z drewna - największe miały aż 105 cm wysokości.
– Tworząc tę makietę chcieliśmy nawiązać do kolebki piernikarstwa, dlatego postanowiliśmy, że Miasto z Piernika otworzymy na Śląsku w Kolejkowie w Gliwicach. Dla uszanowania tradycyjnego kunsztu piekarniczego każdy element wypiekaliśmy w wielkich formach, a następnie odpowiednio wycinaliśmy. Pracy było sporo, ale efekt robi wrażenie - mówi twórca Kolejkowa Jakub Paczyński.
Zwiedzanie niepowtarzalnej makiety wprawi w przedświąteczny nastrój już od 3 grudnia. Podróż do cudownego Miasta z Piernika to idealny sposób na poczucie magii świąt. Rodzinne spędzenie czasu w otoczeniu aromatycznych pierników i choinek to także świetny pomysł na świąteczny wypad. Kolejkowo jest czynne jest także w pierwszy i drugi dzień świąt.
Niepowtarzalną wystawę można podziwiać od 3 grudnia do 6 stycznia. Organizatorzy zapewniają, że w przypadku zainteresowania przedłużą czas na zwiedzanie.
Kolejkowo znajduje się w Centrum Handlowym Europa Centralna (ul. Pszczyńskiej 315) w Gliwicach. Czynne jest 365 dni w roku, w godzinach 10-18, także we wszystkie niedziele i święta. Bilet wstępu kosztuje 19 zł – normalny i 15 zł – ulgowy (ulga dotyczy dzieci od 3 do 18 lat, studentów, emerytów, rencistów, osób niepełnosprawnych). Dzieci w wieku do 3 lat zwiedzają makietę bezpłatnie.
Przepis na Miasto z Piernika:
1,1 ciasta piernikowego
105 kg miodu
32 kg przyprawy do piernika
23 kg czekolady
niezliczone kilogramy cukrowych posypek, perełek i wiórek czekoladowych
Lukier:
308 jaj
150 cytryn
36 kg cukru pudru
Dekoracje:
lampki
choinki
białe płótno
nastrojowa muzyka
Z podanego przepisu wychodzi ok. 237 domków, kilka kamieniczek, warowna twierdza, zamek książęcy oraz dziesiątki piernikowych ludzików Przygotowania rozpocząć pół roku wcześniej od wypieczenia piernikowych blatów. Następnie, z wystudzonych form misternie powycinać fronty, dachy, tysiące cegiełek, ludziki, choinki, i inne formy infrastruktury i mieszkańców miasta. 2-3 miesiące przed planowanym otwarciem wrót miasta rozpocząć składanie poszczególnych elementów, lukrowanie i ozdabianie. Przygotować czekoladowy pociąg. Gotowe zamki, twierdze, domki i kamienice przenieść na makietę wg piernikowego planu zagospodarowania przestrzennego. Zakwaterować słodkich mieszkańców, a dekoracjami i muzyką nadać miastu klimatycznego charakteru. Uwaga! Miasta z Piernika radzimy nie jeść, ale podziwiać i fotografować :)
Materiały Partnera
Komentarze (0) Skomentuj