Dzień dobry! Jesień to idealny moment, by sięgnąć po królową sezonu – dynię.
Jej słodycz doskonale łączy się z innymi wyrazistymi dodatkami, takimi jak imbir czy też papryczka chili. Dzięki nim nabiera ona zupełnie innego charakteru, a jej aromat oraz lekka pikantność cudownie rozgrzeją. Ten przepis sprawdzi się w chłodniejsze, jesienne dni. To nie tylko pyszna propozycja na obiad, ale też prawdziwa bomba witaminowa. Uwierzcie mi, tym kremem zaskoczymy naszych bliskich. To taka moja mała celebracja, bo dzięki tej zupie rok temu za namową moich przyjaciół Asi oraz Rafała utworzyłem w social mediach profil dorian_gotuje. Gotowi? Do dzieła!
W dużym garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy pokrojoną cebulę i smażymy ją przez 2–3 minuty, aż się zeszkli. Dodajemy czosnek, starty imbir, natkę pietruszki, pomidora oraz drobno posiekaną papryczkę chili. Podsmażamy całość przez kolejną minutę, aż aromaty się uwolnią. Dorzucamy pokrojoną dynię i dobrze wszystko mieszamy. Zalewamy całość bulionem, przykrywamy garnek i gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut, aż dynia będzie miękka i łatwo się rozpadnie. Gdy warzywa będą gotowe, zdejmujemy garnek z ognia i blendujemy zawartość na gładki krem. Następnie doprawiamy zupę solą, pieprzem oraz kilkoma kroplami soku z limonki, to nada jej świeżości. Podajemy ten jesienny dyniowy aksamit z prażonymi pestkami dyni. Smacznego!
SKŁADNIKI:
1 kg dyni
1 l bulionu warzywnego
1 pomidor
1 cebula
1 natka pietruszki
4 ząbki czosnku
4 cm obranego i startego świeżego imbiru
1 papryczka chili
½ limonki
1 łyżka słodkiej papryki czerwonej
½ łyżeczki soli
szczypta pieprzu
Więcej przepisów TUTAJ


Komentarze (0) Skomentuj