Ciao a tutti! Makarony to jedne z tych włoskich dań, których kombinacji jest mnóstwo. Jedną z nich za chwilkę przygotujemy wspólnie. Wszystkie składniki są ogólnodostępne w marketach. Uwierzcie na słowo, będzie szybko, łatwo i przede wszystkim smacznie. Do dzieła!
Rozgrzewamy patelnię wraz z oliwą z oliwek. W tzw. międzyczasie gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. Następnie na patelnię dodajemy posiekaną cebulę szalotkę i podsmażamy. Kolejnym krokiem będzie dodanie pomidorków koktajlowych, dla ułatwienia mogą być również te z puszki. Wzbogacamy nasze naczynie o tuńczyka oraz oliwki. Wszystko smażymy do połączenia się smaków. Zapach, który będzie się unosił jest niesamowity!
Gdy makaron będzie już al dente, przekładamy go na patelnie wraz z chochlą wody - tej, w której się gotował. To ona jest kluczem do naszego dania, spowoduje kremowość powstałego sosu. Całość obficie posypujemy posiekaną natką pietruszki. Gotowe. Przekładamy naszą pastę do głębokich talerzy oraz posypujemy tartym parmezanem.
Jak to mawiają we Włoszech, „Buon appetito!”, co oznacza smacznego!
SKŁADNIKI:
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 cebula szalotka
- 60 g oliwek
- 30 g sera typu Parmigiano Reggiano
- garść posiekanej natki pietruszki
- 20 g oliwy z oliwek
- 200 g pomidorków koktajlowych
- sól, pieprz
Więcej przepisów TUTAJ


Komentarze (0) Skomentuj