Dzień dobry!
Jesień to czas, gdy dynia króluje na naszych stołach, nie tylko w zupach czy pieczona w piekarniku, ale także w deserach i innych daniach wytrawnych. Jednym z najprostszych i najbardziej uniwersalnych sposobów na wykorzystanie dyni jest przygotowanie domowego musu. Aksamitny, słodkawy i pełen naturalnego aromatu, sprawdzi się idealnie jako baza do makaronów, pizzy, burgerów, ciast czy też naleśników.

Do przygotowania musu najlepiej nadają się dynie o słodkim, intensywnym miąższu np. Hokkaido lub piżmowa. Dynię należy umyć, przekroić, usunąć pestki i pokroić na mniejsze kawałki. W przypadku dyni Hokkaido nie trzeba obierać skórki, po ugotowaniu staje się miękka i łatwa do zblendowania.
Pokrojone kawałki dyni wraz z czosnkiem władamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w 200°C w opcji termoobieg przez około 30 minut, aż miąższ będzie miękki. Dynię piżmową obieramy ze skórki. Następnie przekładamy wszystko do garnka i blendujemy. Gładką i jednolitą masę doprawiamy przyprawami oraz przekładamy do słoiczków. Możemy je zawekować, by ten skarb jesieni został z nami na dłużej. A w kolejnych przepisach podzielę się z Wami, jak możemy wykorzystać ten mus. Smacznego!  

SKŁADNIKI:
1 średnia dynia Hokkaido
1 średnia dynia piżmowa
4 ząbki czosnku
1 łyżka słodkiej papryki czerwonej
½ łyżeczki soli
szczypta pieprzu

Więcej przepisów TUTAJ

Galeria

wstecz

Komentarze (0) Skomentuj