Dzień dobry Polsko! Czas na dwie kolorowe sałatki, które zachwycą podniebienia gości, biorących udział w Waszych czerwcowych przyjęciach w ogrodzie.
Pierwsza propozycja to sałatka, nawiązująca do chrupkości i smaku uwielbianych przez Polaków ogórków małosolnych. To nic innego jak młoda kapusta małosolna. Idealnie pasuje zarówno do dań z grilla, jak i obiadowych. Młodą kapustę myjemy i odrywamy zewnętrzne liście, następnie pozbywamy się głąba. Kroimy drobno i przekładamy do większego zamykanego pojemnika. Dodajmy sól, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekany koperek. Mieszamy i odstawiamy na 2-3 dni. Niestety wymaga to cierpliwości, ponieważ na sam widok chce się natychmiast tego spróbować. Po tym czasie możemy ją podawać.
Przechodzimy do kolejnej wariacji smaków. Mini sałatę rzymską rozrywamy na drobne kawałki, dodajemy rzodkiewkę pokrojoną w plasterki oraz skrojonego w księżyce pomidora malinowego. Przechodzimy do zielonego ogórka. Tu nieco inna metoda, kroimy go w 3-4 cm kawałki i rozbijamy je wałkiem lub po prostu naciskamy na nie nożem. To doda delikatnej chrupkości naszej sałatce. Wzbogacamy naszą kompozycję o sól, pieprz oraz ulubione przyprawy. Na koniec dodajemy łyżkę jogurtu greckiego i obficie posypujemy czarnuszką oraz posiekaną natką pietruszki i koperku. Mamy to! Uwierzcie, goście będą zachwyceni. Pozostaje mi tylko życzyć Wam smacznego!
(Podane ilości składników są na porcje dla kilku osób)
SKŁADNIKI DO SAŁATKI Z KAPUSTY MAŁOSOLNEJ:
1 główka młodej kapusty
15 g soli na 1 kg kapusty
5-6 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę na 1 kg kapusty
1x duży pęczek koperku
SKŁADNIKI DO SAŁATKI
WIELOWARZYWNEJ:
1x główka mini sałaty rzymskiej
4 rzodkiewki
1 ogórek zielony
2 pomidory malinowe
garść koperku
1 łyżka jogurtu greckiego
garść czarnuszki
sól, pieprz oraz ulubione przyprawy
Więcej przepisów TUTAJ
Komentarze (0) Skomentuj