Wizyta, trwająca od 13 do 16 września, była okazją do zaprezentowania regionalnych tradycji oraz zawarcia nowych przyjacielskich kontaktów.

- Wraz z powiatem puckim przywiązujemy dużą wagę do wzajemnego poznawania tradycji Śląska oraz Kaszub – mówi starosta gliwicki Waldemar Dombek, który przewodniczył delegacji. – W związku z tym od lat prowadzana jest wymiana kulturalna – my zapraszamy ich na dożynki, karczmy górnicze czy babskie combry, a Kaszubi rewanżują się zaproszeniami na Morską Pielgrzymkę Rybacką do Pucka czy też, jak ostatnio, na Festiwal Ryby i Wina w Mechelinach.


Wydarzenie było okazją do spotkania zaprzyjaźnionych powiatów w szerszym gronie – przy wspólnym stole zasiadły delegacje partnerskich samorządów gospodarzy, niemieckiego Trier-Saarburg i litewskiego Skuodas, a także partnera z Niemiec dla powiatu gliwickiego - Calw.


Na drugiej edycji Festiwalu Ryby i Wina pełno było i jednego, i drugiego. Wydarzeniu przyświecała promocja 23 zarejestrowanych na terenie powiatu puckiego produktów regionalnych, w tym dań z ryb morskich, a także win mozelskich z upraw na terenie powiatu Trier-Saarburg.


Nie zabrakło pokazów kulinarnych (jak ceremonia „odbijanie beczki matiasa”) oraz potraw przygotowanych przez uczniów szkół gastronomicznych. Dużą popularnością cieszyły się prezentacja połowu ryb, pokaz wędzenia, stoiska z serami, miodami, chlebem oraz rękodziełem mistrzów polskich i niemieckich.


(pik)

wstecz

Komentarze (0) Skomentuj