Obalamy mit pierwszy. To nieprawda, że najlepsze lokale są w Rynku. Wiedzą o tym wszyscy, których od dziesięciu lat nos prowadzi za wyśmienitym zapachem - na koniec Krupniczej. 
Tu, po lewej stronie, jest Da Grasso. Pizzeria z pizzą włoską, ale sercem polskim. Należąca do największej sieci w kraju. 
I tu obalamy mit drugi. Nieprawda, że „sieciówki" karmią źle. Marka Da Grasso jest specyficzna, bo każde danie, od początku do końca, robi się na miejscu. A dla tych, którzy nie wiedzą, ciekawostka: Da Grasso to w Polsce prekursor sosu czosnkowego. Jego receptura od lat jest niezmienna. Wielu próbowało ją podrobić, ale nikt takiego sosu, jak w Da Grasso, przyrządzić nie potrafi. 

W Da Grasso konkurencji się nie boją. Lokal z Krupniczej zdobył już uznanie gliwiczan. Teraz zaprasza do wnętrz odnowionych, w nowym - luźnym (nieco amerykańskim) - stylu. 
Klient zajada pizzę, siedząc na czerwonych kanapach, przy stolikach w biało-niebieską kratkę i wśród ścian w kratkę biało-czerwoną, na których, w górnej sali, zawieszono „włoską mafię od pizzy" - zabawne obrazki postaci, a każda związana jest z jedną z najpopularniejszych w Da Grasso pizz. 

W sumie podaje się tu ponad 30 rodzajów tego włoskiego dania. Wciąż najbardziej popularny jest numer osiem, czyli piacere. Z boczkiem wędzonym, salami, białą cebulą, kukurydzą i oregano. Oczywiście z najwyższej jakości serem. Nowością zaś pizza na sosie śmietanowym - z boczkiem wędzonym i cebulą czerwoną. 

Są pizze wegetariańskie, na ostro, z owocami morza i rybami, z mięsem, pizze dla dzieci. Dla najmłodszych zresztą organizuje się warsztaty, podczas których mali kucharze, pod nadzorem specjalistów, robią swoją pizzę. 
Jest też coś specjalnie dla studentów - promocje (warto śledzić profil pizerii na Facebooku). 

Da Grasso pizze dowozi na zamówienie, można w lokalu zarezerwować salę, pooglądać, przy pizzy i piwie, mecz. A dla tych, którzy pizzy nie lubią, a przyszli do lokalu ze znajomymi, jest oferta inna, równie bogata: hamburgery, tortille, frytki, kebab, sałatki. Niedawno wprowadzono też menu deserowe, jest więc i kawa, i ciasto. To się nazywa marka! 

DA GRASSO
Gliwice, ul. Krupnicza 23 
tel. 512 38 38 83, 32 775 00 70, 32 775 00 60

PROMOCJA 

Galeria

wstecz

Komentarze (5) Skomentuj

  • znawca 2017-01-16 12:22:36
    To najlepsza pizza w mieście od wielu lat
  • Jaca 2017-01-16 13:50:42
    Niby pizza ma mieć najwięcej 3 składniki. Ja jednak wolę tę polską, " na bogato". Taka jest w da grasso. Od lat tylko tam chodzimy ze znajomymi.
  • Wili 2017-01-17 22:29:41
    Mnie nie smakuje
  • Zygi 2017-01-18 10:32:25
    Kiedyś bardziej smakowała bo też ktoś inny obsługiwał wymieniliscie kelnerki nie wiem po co niech wraca stara brygada z ktora zawsze szlo pogadać i pożartowac i wyrwac przy okazji troszke rabatu ;)
  • Magda 2017-01-19 09:23:19
    Najlepsza w Gliwicach to jest Sapori Divini. W Da Grasso bywałam za czasów studenckich, teraz jak dla mnie bliżej tej pizzy do bułki z zapiekanym serem. Jak ktoś lubi pizze na grubym cieście to będzie zadowolony.