W Gliwicach przy ulicy Wodnej są drzwi do innej kulinarnej kultury. Otwieram je i mam ochotę ukłonić się w japońskim stylu. Siadam przy stole, a do ręki, zamiast noża i widelca, biorę drewniane pałeczki. Tak zaczyna się podróż na Daleki Wschód. 
Po drodze do krainy orientalnego smaku oglądam jeszcze mijane krajobrazy - prosty, spokojny, surowy wręcz wystrój lokalu. Jak surowa ryba, tutejsza specjalność. Podano do stołu, jestem na miejscu. W Sushi Arigato, japońskiej restauracji.

Dla początkujących - krótka lekcja. Sushi (gotowany ryż z dodatkami surowych ryb, owoców morza, wodorostów, grzybów czy warzyw) je się pałeczkami. Ale mniej wprawieni nie muszą się przejmować - dozwolone również palce. Do dania otrzymuję: sos sojowy, w którym sushi maczam, wasabi, czyli zielony chrzan (uwaga, ostry!) i imbir, czyszczący moje kubki smakowe.   

Podano nigiri sushi. Coś dla prawdziwych smakoszy, którym już jestem. Kawałek świeżej surowej ryby lub owoców morza, ułożone na ryżu. Wybór bogaty: okoń morski, węgorz, łosoś, krewetka, ośmiornica, kałamarnica...
Podano maki sushi, moje ulubione "rolki" - wybrany składnik zawinięty w ryż lub wodorosty. A ja coraz lepiej znam Japonię. Uczę się jej, smakując. 
Oshinoko - ryż i rzodkiew, sake - ryż i łosoś, kanpyo - ryż i tykwa. Jest maki z łososiem, tuńczykiem w oleju, grzybami shitake. A polecane szczególnie - krewetki w tempurze, z awokado, polane sosem mango. 
Do tego specjalnie dobrane wina, jak śliwkowe (choya) czy morelowe (umeshu) albo znakomity sok aloesowy. 

Restauracja ma w karcie także coś dla tych, którzy jeszcze do sushi się nie przekonali. Miski ryżu z warzywami, kurczakiem, krewetkami, sałatkę z chińskim makaronem, wyśmienitą kaczkę w sosie teriyaki. Są też zestawy specjalnie dla dzieci.

Nowością zaś i specjalnością (zajadają się tym daniem nawet przebywający w Gliwicach Japończycy) jest ramen. Zdrowa, pożywna zupa z kawałkami mięsa, sałatą, kiełkami, grzybami, jajkiem oraz makaronem - najlepsza w okolicy, prawdziwe mistrzostwo świata. 

Sushi Arigato to najstarsza restauracja sushi w Gliwicach. Powstała w 2005 r. i choć od tamtego czasu wyrosła jej konkurencja, niczego to nie zmieniło. Arigato wyróżnia bowiem jakość i doświadczeni sushi masterzy. 
Właściciele powiedzieli sobie kiedyś: "albo najlepiej, albo wcale". I wybrali to pierwsze. 

SUSHI ARIGATO
Gliwice, ul. Wodna 5
tel. 32 231 60 47 
e-mail: sushigliwice@gmail.com

PROMOCJA        

Galeria

wstecz

Komentarze (0) Skomentuj